Recursos de la comunitat educativa de Catalunya en solidaritat amb Palestina


Recull de recursos elaborats per la comunitat educativa de Catalunya per promoure la solidaritat amb Palestina i la cultura de la pau entre l’alumnat, famílies i professorat

El que està passant és gravíssim, han sigut assassinats més infants el darrer mes a Palestina que a tots els països en conflicte d’arreu del mon des del 2019 segons Save the Children.

Davant d’aquests fets i la necessitat de mestres, familiars d’alumnes i sindicats de promoure els valors de la solidaritat i la cultura de la pau compartim el següent recull de recursos elaborats per la comunitat educativa.

MANIFESTOS i REFLEXIONS DE LA COMUNITAT EDUCATIVA

MATERIALS PER A LES CONCENTRACIONS DE DIVENDRES A LA SORTIDA DE LES ESCOLES

Mural del Guernica versió Palestina: per imprimir en 18 fulls de DIN-A3 i després pintarlos i finalment enganxar-los composant un mural per penjar-lo al centre escolar.

Patró per donar als infants perquè pintin amb els colors de la bandera palestina els 18 fulls del Guernica

MATERIALS DIDÀCTICS PER A ESCOLES I INSTITUTS

Cicle superior primària / 1r i 2n d’ESO

Secundària

“Més enllà del mur. Cançons contra l’Apartheid” és el relat de l’experiència viscuda a Palestina per la “Brigada de Músics ’08”, integrada per Obrint Pas, Pau Alabajos, Cesk Freixas i Nabil. Un projecte de “Xarxa d’Enllaç Amb Palestina”, que els portarà a Jerusalem, Betlem, Jenín, Nablus, Hebron, Acre … per conèixer de primera mà la realitat que viu el poble palestí i expressar amb cançons la seua solidaritat. 

Palestina, la veritat assetjada és un documental que dóna veu al poble palestí. Una trentena d’homes i dones de diferents edats i de diferents territoris de la Palestina històrica expliquen com l’ocupació afecta la seva vida diària i reflexionen sobre el seu futur incert. D’aquesta manera, els mateixos palestins posen a sobre de la taula els temes clau per a un procés de pau. Els refugiats, el mur, les colònies, els atacs o el bloqueig de Gaza són alguns dels epígrafs d’aquesta història que explica allò que d’altres silencien.

Emad és un palestí aficionat a les càmeres domèstiques. Viu a Bil’in, a l’oest de la ciutat de Ramallah, a Cisjordània. El 2005 les excavadores israelianes arriben al poble per construir un mur que delimitarà el perímetre d’un gegantí assentament jueu. Mentre els atacs israelians destrossen una càmera rere l’altra i, amb elles, les vides d’alguns dels seus companys vilatans, Emad segueix adquirint noves càmeres i filmant el que passa al seu voltant. 

  • 6- Dos nens al dia (documental 52′)

    Quatre nois palestins d’entre tretze i quinze anys van ser detinguts l’any 2016 per haver tirat pedres a soldats israelians. Els militars els van anar a buscar a casa seva en plena nit, se’ls van endur fora del camp de refugiats on vivien, els van interrogar, els van jutjar i els van condemnar a penes de presó.Al cap de tres anys, els autors d’aquest documental van buscar els nois i els van mostrar les gravacions dels seus interrogatoris. A partir de les entrevistes fetes als protagonistes i als adults que van intervenir (militars, fiscals o advocats), descobrim els motius que expliquen per què cada any es produeixen més de 700 detencions de menors als territoris palestins ocupats per Israel. Són motius que tenen a veure amb un aspecte concret de la política d’Israel: el creixement dels assentaments jueus en territori palestí.

L’estiu de 2014 durant la guerra a Gaza, en el maltractat barri de Shujaiya, una dona de 37 anys anomenada Salma es tanca a casa seva amb la seva filla Alia per protegir-se dels atacs que vénen de l’exterior fins que rep un missatge informant-la del seu imminent destí. 

 A través d’un viatge que emprèn un pare palestí amb la seva filla, el film mostra les dificultats i els maltractaments que  reben quan intenten anar a comprar un regal d’aniversari al mig del territori ocupat de Cisjordània.

  • 9- ‘Gaza’ (18’). Recomanable a partir de Batxillerat. Compta amb testimonis i imatges explícites de contingut sensible sobre la vida quotidiana a la Franja de Gaza sota setge i bloqueig israelià i narra diferents històries dels bombardejos massius israelians l’estiu del 2014
  • 10- Nacido en Gaza (documental 71’). Enregistrat poc després dels bombardejos de la Franja de Gaza del 2014, aquest documental mostra com la violència va transformar les vides de deu nens palestins.

  • 11- Gaza, la gran evasión (documental 23’)
    Els infants de Gaza no poden mirar més enllà dels murs de la presó més gran a l’aire lliure. Per això miren cap al cel, però allà es troben amb els F-16 que els bombardegen. L’astrònom Suleiman Baraka mourà cel i terra  perquè aquesta mirada es transformi.
  • 12-Tantura (documental 90’)El documental mostra, sobretot a través de testimonis de veterans militars israelians, les atrocitats (incloent-hi violacions sexuals) que van cometre ells mateixos i altres militars durant la Nakba del 1948, en especial al poble palestí mediterrani de Tantura.

  • 13 – Hijas de la Nakba (documental 36’)

Documental protagonitzat per vuit dones palestines les quals narren els moments claus de la història contemporània palestina i de la seua experiència quotidiana sobre el terreny, amb especial èmfasi en el paper central de les dones en la vida i la resistència palestina.

CÒMICS

ALTRES RECURSOS

  • Fitxes per treballar a infantil i primària
  • Viure morir i nàixer a Gaza. David Segarra.
    Els grans mitjans ens han repetit fins a l’infinit escenes de mort i destrucció a Gaza, però ens han amagat la quotidianitat més extraordinària. Viure morir i nàixer a Gaza recull un centenar de fotografies de l’autor i textos d’Ausiàs March, Estellés, al-Russafí, Llach, Espriu, Aub, Ibn Arabí, Lorca, Darwix o Kavafis
  • Visualizing Palestine Projecte visual d’investigació d’infografies i mapes
  • Palestine cinema. Base de dades de pel·lícules i documentals sobre Palestina