Trenquem l’Agermanament de BCN amb Tel Aviv: cronologia de 15 anys de lluita

Sept 1998

Signatura de l’agermanament

El 24 de septembre de 1998 Joan Clos, Aown Shawa i Roni Milo signen lacord d’agermanament entre les ciutats
de Barcelona, Gaza i Tel Aviv, una iniciativa que
buscava el suport de les tres ciutats als acords dʼOslo.

Juliol de 2005

Crida de la societat civil palestina al Boicot, les Desinversions i les Sancions (BDS)

Els acords dʼOslo i el seu fracàs porten a una situació en la que Israel expandeix les colònies, construeix el Mur de l’Apartheid i incrementa els bombardejos. Un any després que la Cort Internacional de Justícia (CIJ) resolgués que el Mur de l’Apartheid construït per Israel sobre territori palestí era il·legal i segregador, la societat civil palestina fa una crida internacional a secundar el moviment pel BDS enmirallant-se amb l’experiència Sud-africana.

2007 i 2008

El Fòrum Social Mundial i la Plataforma Aturem la Guerra socialitzen el BDS

El moviment contra la globalització neoliberal i el moviment contra la guerra, ambdós amb una importantíssima capacitat de mobilització a Barcelona, recolzaren la campanya pel Boicot, les Desinversions i les Sancions a Israel (BDS), socialitzant el seu coneixement entre la ciutadania de Barcelona.

Gener 2009

Bombardeig del Barcelona Peace Park de Gaza: l’agermanament esdevé una quimera

En aquest context, tal i com admet el propi Ajuntament l’agermanament esdevé una quimera: “el foment de la col·laboració entre les societats de totes tres ciutats, mai sʼha pogut dur a terme”. Per si fos poc, el principal projecte a Gaza (la construcció del parc ʻBarcelona Peace Parkʼ) és arrassat per les bombes israelianes el Gener de 2009.

Gener 2009

La ciutadania de Barcelona i Gaza demana per primer cop la fi de l’Agermanament

Durant els bombardejos de Gaza de gener de 2009 que costaren la vida a 1.400 palestins/es, 50.000 manifestants segons El País, convocats per 180 entitats catalanes, s’alinearen per primer cop amb l’estratègia de Boicot, Sancions i Desinversions (BDS) impulsada des de Palestina. Durant les movilitzacions es van repartir 40.000 diaris exigint el BDS a les institucions catalanes i 3.000 postals exigint trencar l’agermanament amb Tel Aviv. Paral·lelament es va començar a articular els primers discursos que demanen el trencament.

Juny 2009

Jueus israelians demanen per primer cop la fi de l’agermanament

Una carta signada per 64 israelians, la gran majoria jueus i residents a Tel-Aviv, desesperats i desitjant més pressió sobre el seu Govern demanen a l’ajuntament de Barcelona trencar l’agermanament per així fer avançar el procés de pau.

Juny 2011

El moviment de solidaritat amb Palestina posa el focus en l’Agermanament

Entre l’any 2002 i el 2015 el moviment de solidaritat envia més de 3.000 brigadistes catalans a Palestina, agafant força arreu del territori, estructurant-se i aconseguint consensuar a partir del 2011 els 4 objectius estratègics que guiaran el moviment fins a l’actualitat: la suspensió de l’acord preferencial de la UE amb l’Estat d’Israel, la suspensió del comerç d’armes de l’Estat amb Israel, la suspensió dels programes de promoció d’acords comercials i de recerca universitària de la Generalitat amb Israel, i la suspensió de l’Agermanament de l’Ajuntament de Barcelona amb Tel Aviv.

Octubre 2016

La petició de trencar l’agermanament arriba per primer cop al Ple de l’Ajuntament

En el Ple del 26 d’Octubre de 2016, la CUP de Barcelona insta per primer cop el Govern municipal a trencar l’agermanament. Alhora sol·licita i després entrega al moviment de solidaritat la informació i la documentació sobre l’agermanament que resultarà clau per orientar la campanya en termes jurídics i administratius.

Juliol 2021

112 organitzacions de Barcelona demanen a l’Ajuntament de Barcelona que trenqui l’agermanament amb Tel Aviv

Davant dels bombardejos de