ONU: Palestina va posar termini a l’ocupació israeliana de Gaza i Cisjordània


Després de 47 anys d’intervenció militar, el govern palestí va presentar un petitori perquè s’ordeni la retirada de les tropes israelianes. La peticiò arriba el mateix dia en què la Casa Blanca va advertir que la construcció de cases que emprendrà el govern d’Israel a Jerusalem posa en dubte la seva voluntat d’aconseguir la pau. 

 

El govern palestí va presentar davant el màxim òrgan de Nacions Unides una històrica proposta perquè s’ordeni a Israel posar fi a més de 47 anys d’ocupació militar de Gaza i Cisjordània abans de novembre de 2016. 

 

La notícia es va conèixer el mateix dia en què Estats Units va advertir a Israel que nous plans per construir més de 2.500 cases a Jerusalem aquest posen en dubte la seva voluntat d’aconseguir la pau amb els palestins i el distanciaran “fins i tot dels seus aliats propera”. 

 

La inusual crítica nord-americana va arribar hores després que el president Barack Obama rebés al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, a la Casa Blanca. 

 

El portaveu de la Casa Blanca, Josh Earnest, va dir que Obama va expressar Netanyahu en privat la seva preocupació pel projecte de construcció, malgrat que tots dos líders no van fer esment al tema en declaracions que van fer a periodistes abans de la trobada. 

 

Segons va revelar avui l’organització israeliana Pau Ara, el nou projecte del govern de Netanyahu preveu construir 2.610 cases a Jerusalem est, una zona reconeguda per l’ONU com a territori palestí ocupat. 

 

“Aquest pla només suscitarà la condemna de la comunitat internacional. També posaria en dubte el compromís d’Israel amb un acord pacífic i negociat amb els palestins”, ha assenyalat Earnest. 

 

El president palestí, Mahmud Abbas, va anunciar davant l’Assemblea General de l’ONU, la setmana passada, plans per presentar un projecte de resolució al Consell de seguretat de l’ONU per posar fi a l’ocupació israeliana i permetre la creació d’un Estat palestí. 

 

El seu equip va fer circular avui l’esborrany de la resolució entre els membres del màxim òrgan de presa de decisions de l’ONU, que ha d’aprovar perquè tingui valor vinculant, ha informat la cadena de notícies saudita Al-Arabiya. 

 

A més del suport de la majoria dels 15 membres del consell, Abbas necessita comptar amb la llum verda, o almenys l’abstenció, de les cinc potències amb poder de veto, entre elles, els Estats Units, un aliat incondicional d’Israel. 

 

En el passat, Washington ha vetat sistemàticament tot intent de condemnar l’ocupació israeliana i insistit que qualsevol acord de pau per resoldre el conflicte de dècades de Medi Orient ha de ser resultat de negociacions directes entre les parts. 

 

“Hem de trobar un camí per canviar l’statu quo de tal manera que els israelians estiguin fora de perill a casa seva, i els nens en les seves escoles, del llançament de coets, però també perquè no patim la tragèdia de l’assassinat de nens palestins” , va reclamar Obama en declaracions al costat de Netanyahu abans de la seva reunió. 

 

Netanyahu va respondre que “segueix compromès” amb la solució de dos Estats, sense esmentar el projecte denunciat avui per Pau Ara. 

 

Segons Al-Arabiya, que va dir haver vist l’esborrany de la resolució palestina, el text crida a les autoritats israelianes i palestines a reprendre les negociacions per arribar a un acord pacífic i una resolució que posi fi “sense més demora” a l’ocupació militar i concreti la visió de dos Estats, en la qual un Estat sobirà palestí coexisteixi en pau amb l’actual Estat israelià. 

 

El punt central del text d’aquesta resolució pacífica estableix “la retirada total d’Israel, la força ocupant, de tots els territoris palestins ocupats des de 1967, inclosa Jerusalem est, tan aviat com sigui possible i dins d’un cronograma definit, que no ha d’excedir el mes de novembre de 2016 “. 

 

El text aclareix que l’acord final ha d’incloure una “resolució justa” per a Jerusalem, com la capital dels dos estats, l’israelià i el palestí; i una per al problema dels refugiats palestins. 

 

El 1948 el Consell de Seguretat de l’ONU va reconèixer el dret al retorn dels refugiats palestins a l’actual territori israelià, on avui viuen uns vuit milions d’habitants, la majoria jueus. L’ONU estima que en l’actualitat els refugiats palestins superen els cinc milions a tot el món. 

 

El mateix esborrany del govern palestí inclou un altre demanat per reprendre les negociacions amb Tel Aviv entorn de l’acord de cessament de foc que va posar fi a l’última ofensiva israeliana contra la Franja de Gaza després de 51 dies de bombardejos i més de 2.200 morts, la majoria civils palestins. 

 

El govern d’Abbas demana aixecar completament el bloqueig militar israelià sobre aquest petit territori, obrir els passos fronterers, augmentar l’ajuda humanitària per als civils i insta els membres de l’ONU a participar de la reconstrucció i la recuperació econòmica de la devastada franja.

Font: palestinalibre.org