Eleccions europees: defensem Palestina!

En motiu de les eleccions europees del 9 de juny  volem  destacar la complicitat de la Unió Europea en l'ocupació i el genocidi en curs a Palestina.

En motiu de les eleccions europees del 9 de juny  volem  destacar la complicitat de la Unió Europea en l’ocupació i el genocidi en curs a Palestina.

La presidenta de la Comissió Europea ha fet declaracions menyspreables al llarg del seu mandat. Cal destacar els seus comentaris de l’any passat el maig del 2023, en què celebrava la Nakba, la catàstrofe, afirmant que Israel manté “els valors democràtics” i “va fer florir el desert”. Són declaracions colonialistes que neguen la tragèdia que va patir 800.000 palestins fa 76 anys  que ha continuat fins avui. L’extrema dreta, representada per exemple per  Jordan Bardella, candidat al Reagrupament Nacional a França, ha expressat el seu suport al genocidi amb una retòrica racista i islamòfoba, associant la lluita de Palestina amb el terrorisme.

Mentre es produeix el genocidi accelerat, la Unió Europea manté els seus forts vincles polítics i comercials amb el règim d’apartheid Israel i colonialisme d’assentament, i hi manté un tracte preferent. Per exemple, la UE és el soci comercial més gran d’Israel, ja que representa al voltant d’un terç del comerç total d’Israel, que ascendeix a béns per valor de 28.800 milions d’euros. Aquest comerç desafia de manera flagrant l’article 2 de l’Acord d’Associació, que reclama cínicament “el respecte als drets humans i als principis democràtics”.

Reiterem la nostra crida urgent a trencar tots els llaços i desvincular-nos d’empreses i productes arrelats en l’opressió colonial, el saqueig i el genocidi. Aquestes entitats faciliten i donen suport al règim colonial, propiciant tots els seus crims. És imprescindible prendre mesures decisives ara. Votar en contra de les polítiques que avalen aquests llaços és un pas important per donar suport a la lluita del poble palestí en un moment tan crucial com aquest.

A més, els països de la Unió Europea es troben entre els proveïdors d’armes més importants a Israel. Alemanya proveeix el 30% de les armes que importa Israel, que suposen 326 milions d’euros, mentre que França ha venut armes per valor de 208 milions d’euros des del 2013. Diversos països han deixat de vendre armes sota la pressió del carrer, i aquesta mateixa mobilització internacional ha portat a la recent victòria en la campanya dels activistes per evitar que els vaixells de càrrega carregats d’armes per a Israel atraquin a Cartagena, Espanya.

Milers de palestins han demanat asil a Europa. Exigim una acollida digna i asil per a tothom. Denunciem fonamentalment la UE per la seva política migratòria repressiva, colonial, racista i islamòfoba, representada pel nou pacte sobre migració i asil i el discurs bèl·lic antiimmigrant de Manfred Weber, president del Partit Popular Europeu.

La Unió Europea és un actor clau en la repressió de la lluita del poble palestí. La criminalització de les activitats de solidaritat amb Palestina, incloses penes de presó i legislacions específiques, s’ha accelerat a tot Europa. Molts activistes i defensors de la causa palestina es troben ara a les presons europees, alguns per ordres de l’ocupació sionista. L’entrada a l’espai Schengen ha estat prohibida per a acadèmics i activistes, i la llibertat d’expressió s’ha restringit sense precedents. Els acadèmics han estat expulsats de les universitats sota la pressió del lobby sionista. Moltes manifestacions i protestes han estat prohibides i reprimides. A més, centenars de persones han estat arrestades, colpejades o amenaçades de processament. L’acusació legal sovint és “donar suport al terrorisme”, simplement per defensar el dret de resistència del poble palestí, un dret consagrat per les Nacions Unides. Les organitzacions de resistència palestines i els partits polítics han estat classificats com a “organitzacions terroristes” per deslegitimar, afeblir i sufocar la resistència a nivell mundial. D’altra banda, els estats membres de la UE demanen i promouen el voluntariat i la participació en la resistència ucraïnesa contra l’intent d’ocupació russa. La doble moral és indefensable.

Les polítiques de la Unió Europea ens afecten a totes. Les polítiques colonialistes, racistes i imperialistes de les grans potències europees no es limiten a Palestina: afecten els barris de la classe obrera i altres països i pobles oprimits arreu del món.

Com a residents a la Unió Europea, tenim una responsabilitat. En aquestes eleccions europees, demanem sancions contra els candidats que donen suport a Israel i s’oposen a les demandes justes del poble palestí.

A partir d’ara el 9 de juny, dia que se celebren les eleccions europees, continuarem denunciant el silenci de la comunitat europea, i per tant afirmant que Europa és còmplice del genocidi contra el poble palestí. Sigueu conscients i coherents: no voteu pel genocidi.

Tot i que el Parlament Europeu té molt poc poder de decisió en relació a les polítiques que estem denuciant, perquè el poder està majoritàriament en mans dels governs dels estats membres i dels buròcrates de la UE, aquestes eleccions són  políticament molt importants. Cal restar vots per als partits pro-Israel, especialment els que formen part de l’extrema dreta nacional amb Netanyahu al seu centre.

Exigim a les institucions  de la UE i als estats membres

1. Donar suport actiu a la implementació d’un alto el foc immediat i permanent, a l’aixecament del setge i a l’entrada incondicional de l’ajuda a Gaza.

2. Imposar sancions polítiques, econòmiques i diplomàtiques lícites i un embargament militar integral contra Israel, cancel·lant els acords de lliure comerç i cooperació i acords energètics; prohibint les mercaderies de les empreses implicades en les empreses d’assentaments il·legals d’Israel.

3. Assegurar-se que les entitats corporatives i les institucions domiciliades al seu territori o sota la seva jurisdicció deixin de donar suport al genocidi d’Israel i altres crims contra el dret internacional, inclosos l’apartheid i els assentaments colonials, i els responsabilitzin de qualsevol complicitat.

4. Donar suport a les accions legals en curs contra Israel i els seus líders tant al Tribunal Internacional de Justícia com al Tribunal Penal Internacional.

Desenes de milers de persones ens vam manifestar el 18 de maig als carrers de  Brussel·les, i continuarem augmentant la pressió fins que la UE acabi amb tota complicitat en el genocidi del poble palestí. Fem sentir la nostra veu. Totes la gent de consciència han de defensar el que és correcte i actuar com a part d’un moviment anticolonial i antiracista per la igualtat i la justícia. I després de la votació, seguim lluitant! Palestina és la causa de tots els explotats i oprimits del món! El demà és nostre!

Signatures

  • Urgence Palestine (França)
  • Workers for Palestine (Holanda)
  • Coalició Prou Complicitat amb Israel (Catalunya)
  • Bündniss Yousef Shaban (Alemanya)
  • Beitna (Bèlgica)
  • Zivilgesellschaft für Gerechtigkeit (Alemanya)