Conclusions de la Trobada d’organitzacions i activistes solidàries amb Palestina


Català · Castellano · English

Barcelona va acollir a Trobada  Internacional d’Organitzacions i Activistes solidàries amb el Poble Palestí el passat dissabte 25 de novembre de 2023. L’objectiu d’aquesta trobada era reflexionar sobre els desafiaments de la nova situació a Palestina i  establir una xarxa de treball per promoure la cooperació i coordinació amb altres organitzacions, tant en l’àmbit territorial català com al conjunt de l’estat espanyol i internacional. A més, es va acordar constituir un comitè organitzador per a una trobada internacional de solidaritat amb el poble palestí a Barcelona, que ofereix condicions excepcionals a escala europea, ja que la ciutat proporciona un espai segur per a la reunió i la feina en favor de la solidaritat amb el poble palestí.

Per a contactar amb l’organització escriu-nos a:

Versió per Imprimir

RESOLUCIÓ DE LA TROBADA

Reunides a Barcelona el 25 de novembre de 2023

EXIGIM:

La fi del genocidi a Gaza. La retirada immediata de tots els efectius militars israelians de la Franja de Gaza, així com el restabliment immediat del subministrament d’aliments, electricitat, aigua i combustibles. L’entrada immediata i segura de personal mèdic, humanitari i periodistes independents a la Franja de Gaza. La fi total del setge imposat a Gaza des de fa més de 16 anys.

La fi de la violència continuada de l’exèrcit israelià i els colons a Cisjordània i Jerusalem, i la fi de totes les formes de despossessió i repressió dels palestins i palestines a tota la Palestina històrica. L’alliberament de tots i totes les preses i detingudes palestines.

DENUNCIEM:

La complicitat dels governs, especialment els europeus i dels Estats Units, en proporcionar a Israel suport financer, militar i moral, i permetre-li cometre crims de guerra amb total impunitat.

La repressió d’aquests governs contra els moviments de solidaritat i les veus propalestines, i exigim la fi de tota restricció a les llibertats democràtiques i de les interferències governamentals en el dret dels organismes públics a desinvertir d’Israel i organismes israelians.

Exigim dels nostres governs respectius la ruptura de tota relació política, militar econòmica, educatives i culturals amb Israel i l’establiment de sancions al règim d’apartheid.

Pel dret de retorn dels refugiats i refugiades palestines a les seves terres i llars a Palestina. Per una Palestina lliure des del riu fins al mar.

I acordem un pla de treball:

Constituir un comitè organitzador per a una trobada internacional de solidaritat amb el poble palestí a Barcelona a finals de febrer amb els principals referents a Europa i al món àrab.

Establir una xarxa de treball per continuar la nostra cooperació i la coordinació amb altres organitzacions territorials i internacionals.

Respondre a la crida a la solidaritat de les organitzacions i els sindicats palestins.

Estendre a la població la crida a la campanya de Boicot, Desinversió i Sancions.

Desenvolupar i afavorir la solidaritat entre sectors: estibadors, sector sanitari, educatiu, bombers…

TALLER INTERNACIONAL

Hi van participar companyes i companys de Catalunya, Anglaterra, França, Països Baixos, i Bèlgica, amb una primera ronda d’intercanvi d’experiències. Debatem els reptes per al moviment de solidaritat: contrarestar la repressió a Europa, la “fatiga de la guerra” i la normalització de la massacre, no perdre el ímpetu.

Es comparteix la necessitat d’una coordinació global que vagi més enllà del lema “alto el foc” o “aturem el genocidi”, i parlar de la fi del setge de Gaza i de l’alliberament de Palestina del riu al mar. També es planteja la necessitat de focalitzar les accions sobre objectius concrets.

S’aborden tres eixos comuns a nivell europeu: aturar el genocidi, trencar tots els vincles especials que té Israel amb les institucions comunitàries i els governs europeus, i trencar la identificació entre antisionisme i antisemitisme.

Es valora també la importància de les coordinacions internacionals de sector (per exemple, el moviment LGTBI es reuneix a França per coordinar accions; es podria fer el mateix en l’àmbit sindical o estudiantil).

Sorgeix la idea de fer accions conjuntes de cara al Nadal, per evitar que la solidaritat s’aturi totalment, recordant que les esglésies cristianes palestines i els ajuntaments de Ramal·lah i Betlem han dit que enguany no hi haurà celebracions pel genocidi a Gaza. Sorgeixen idees com “Descolonitzar el nadal”, “No christmas tree till Palestine is free”.

Tothom es mostra d’acord amb participar en una trobada a Barcelona de l’activisme per Palestina a Europa i la Mediterrània organitzada amb temps (orientativament al final de febrer), i constituir ara un comitè organitzador per fer-la possible. L’objectiu d’aquesta trobada no és constituir noves organitzacions internacionals ni substituir les existents, sinó trobar un marc de debat estratègic a mig i llarg termini davant la nova situació.

RESOLUCIÓ DEL GRUP DE TREBALL TERRITORIAL

Hi participen persones de 17 col·lectius i territoris de Catalunya i Balears.

S’acorda la creació d’una xarxa territorial de coordinació del moviment de solidaritat amb Palestina vinculat a la Coalició Prou Complicitat amb Israel que permet coordinar estratègies i accions.

S’estableix un sistema de comunicació, una periodicitat de reunions i un calendari per una primera acció de Boicot al màxim de punts del territori abans de de les festes de Nadal.

Durant les properes setmanes es convida tots els col·lectius i referents locals a incorporar-se a la coordinació.

També s’ha creat un enllaç virtual amb recursos i campanyes per tots els col·lectius territorials.

RESOLUCIÓ DEL GRUP DE TREBALL SINDICAL

Reenviament des de la Mesa Sindical de Catalunya (CGT, IAC, CoBas, COS, CNT i SO), però també a CCOO i UGT a seccions sindicals i comitès d’empresa de la crida internacional dels sindicats palestins. Es demana respondre a la crida i demanar a la seva empresa la llista de proveïdors per exigir la ruptura de subministraments d’empreses israelianes.

En ensenyament, els sindicats compromesos demanarien, per exemple, al Departament d’Educació, el llistat de les empreses amb què té acords. Extensible a cada universitat, amb els seus acords i intercanvis.

Aquesta proposta es fa extensible a tots els sectors, públics i privats, amb l’objectiu de generalitzar aquest boicot a tots els materials d’ús empresarial.

Debat

Trencar amb l’acord de la UE de considerar Israel com un territori privilegiat, pressionant, des dels sindicats, l’ajuntament de Barcelona (o les institucions locals) per aconseguir-ho.

Vaga General: Si es planteja una vaga general, donar-li una perspectiva més activa incloent-hi objectius concrets del BDS, com ara el boicot o bloqueig a una empresa que aporti una quantitat considerable de finançament a Israel, convertint la vaga en un mitjà i no en un fi en si mateix; per exemple, l’empresa minera de Súria i Cardona.

Aquesta acció es pot fer extensible de manera descentralitzada, utilitzant la vaga general com a detonant.

Demanda de xerrades i tallers a centres educatius, biblioteques, etc. (extensible a altres sectors que ho demanin) per donar a les parades, vagues i accions un vessant més actiu, de conscienciació i sensibilització sobre la importància del boicot.