Vaga general dels Palestins Israelians en protesta per demolicions de cases


La minoria àrab d’Israel es va sumar avui a una aturada general que tindrà el seu principal convocatòria a Tel Aviv, on hi ha convocada una protesta per les demolicions de cases, així com la manca d’habitatge i plans urbanístics en les seves comunitats.

 

L’Alt Comitè de Seguiment Àrab, que integren diputats àrabs, representants de consells locals i altres dirigents que coordinen les activitats polítiques del col·lectiu, ha organitzat la marxa i inusual manifestació a Tel Aviv, en un intent de cridar l’atenció de les autoritats.

 

D’acord amb el Comitè, col·legis, comerços i bancs romanen tancats durant aquesta jornada de vaga general.

 

L’habitatge s’ha convertit en un assumpte destacat en l’agenda política d’aquesta minoria, que representa al voltant del 20 per cent de la població de 8,2 milions d’Israel, segons mitjans locals.

 

En l’actualitat unes 60.000 cases en poblacions àrabs compten amb ordres de demolició emeses per les autoritats locals, al que se suma que en la pròxima dècada es requeriran 18.000 habitatges cada any només per donar cabuda al creixement natural de la població, informa el diari “Haaretz”.

 

El Comitè àrab argumenta que la solució a aquests problemes passa per legalitzar retroactivament la major part dels habitatges construïts en terres privades pròximes a les comunitats existents i ampliar els permisos que atorga el Govern als municipis àrabs per requalificar terrenys per a la construcció.

 

Als assumptes se sumen les reivindicacions pròpies dels àrabs amb ciutadania israeliana, majoritàriament d’origen palestí, els dirigents denuncien amb freqüència que són considerats ciutadans de segona i denuncien les polítiques i comentaris racistes d’alguns dirigents.

 

L’últim i sonat incident va ser protagonitzat pel mateix primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, en les eleccions del 17 de març, quan va demanar a l’electorat que acudís a votar per impedir que els àrabs “fossin en massa” a les urnes.

 

Aquestes declaracions van provocar el repudi de la Llista Àrab Conjunta, plataforma que es va consolidar com a tercera força política en els comicis, així com del proper cap de l’oposició, el laborista Isaac Herzog, i del president dels EUA, Barack Obama.

 

Els àrabs amb ciutadania israeliana són els palestins i els seus descendents que es van quedar al territori israelià quan va néixer l’Estat d’Israel en 1948.