Una amistat indestructible: joves amputats de Gaza a peu a les sabates de l’altre


 L’amistat de tres joves amputats va ser un espectacle inoblidable per veure quan estaven a la platja, a la ciutat de Gaza, però el que era encara més surrealista a la vista va ser que dos d’ells compartien un parell de sabates.

 Adli considera Mansour la seva altra meitat, sense la qual ‘no pot viure’

 Un dels joves, Adli Obeid, de 24 anys, té la cama dreta amputada, mentre que l’altre, Mansur Al-Qurm, de 26 anys, té la cama esquerra amputada. Les lesions les van patir per separat del que ells anomenen un “enganyós” míssil israelià.

 Al març de 2011, Adli atenia als nens que van resultar ferits per un míssil d’artilleria israeliana disparat contra una casa a Al-Shujai’yyah, a l’est de la ciutat de Gaza, abans de ser aconseguit per un míssil que va causar l’amputació de la seva cama esquerra.

Va romandre inconscient durant una setmana a l’UCI. Quan es va despertar, va preguntar on era la seva cama i se li va dir: “És que es va anar al cel.”

 Es va sentir aclaparat per la tristesa. El seu millor amic, Mansur, va tractar d’animar-i fins i tot de broma li va preguntar: “Què hi ha de prendre les dues cames?”

 A l’agost del mateix any, Mansour va resultar ferit quan un míssil israelià va bombardejar un lloc a prop de casa seva. Va ser colpejat quan passava pel lloc i la seva cama dreta va ser amputada.

 La seva situació va ser la mateixa que Adli, va passar un temps en coma a l’UCI. Es va despertar i es va sorprendre en adonar-se que havia perdut la seva cama. Va fer la mateixa pregunta del seu amic Adli i va rebre la mateixa resposta; la cama se li havia avançat al cel.

 No obstant això, la situació de Mansour va ser més crítica, la seva cama dreta i dos dits de la mà dreta van ser amputats, mentre que un tros de metralla havia entrat en el seu cervell i el va portar a tenir nervis febles a la mà esquerra.

 Mansour va dir a Al-Khaleej Online: “El meu amic i la meva lesió és un drama que ningú ens envegessin”.

 Adli va afegir: “Potser el que li va passar al meu amic i a mi ens va unir més a tots dos. Considero Mansour la meva altra meitat, sense la qual no puc viure, fins i tot compartim un parell de sabates”.

 “Fem tot junts. Depenem un de l’altre per conduir la nostra moto; Adli empeny el pedal de l’accelerador amb la seva cama dreta, i jo canvi les marxes amb la meva esquerra”, va dir Mansour.

 Cap dels joves es va rendir.

 En l’únic centre de pròtesis a Gaza, els dos amics es van reunir amb Mohannad Eid. Va ser ferit per un projectil de morter durant l’última guerra d’Israel contra Gaza el 2014.

 Des de 2008, hi ha hagut tres guerres d’Israel contra la Franja de Gaza, que va deixar més de 1.800 persones amb diversos tipus d’amputacions.

 Nabil Farah, cap del Centre d’amputacions, va dir que la guerra més recent es va duplicar el nombre de ferits. Va afegir que el centre es concentra en millorar l’estat psicològic dels ferits, proporcionant-los les pròtesis que poden ajudar-los a seguir amb les seves vides.

 Font: Gazan amputees walk in each other ‘s shoes

Copyleft: Tota reproducció d’aquest article ha de comptar amb l’enllaç a l’original anglès i la traducció de Palestinalibre.or

 Font: Middle East Monitor / Traducció: Palestinalibre.org