‘The Guardian’: l’Haia, pressionada pels EUA. perquè no investige crims de guerra israelians


 

 La Cort Penal Internacional (CPI) ha evitat constantment l’obertura d’una investigació sobre presumptes crims de guerra israelians a Gaza a causa de la pressió dels EUA i altres potències occidentals, va publicar el diari ‘The Guardian’. 

 

Segons l’informe del diari britànic, que cita exfuncionaris judicials i exabogados de la Cort, “en els últims dies, una potencial investigació de la CPI de les accions de les Forces de Defensa d’Israel i Hamàs a Gaza s’ha convertit en camp de una tensa batalla política i un tema de negociació clau en les converses sobre l’alto el foc al Caire “. 

 

L’Autoritat Palestina ha amenaçat amb demanar que el Tribunal examini les denúncies que les morts de civils a Gaza durant l’operació de l’Exèrcit israelià ‘Vora Protector’ (‘Protective Edge’) constitueixen un crim de guerra. 

 

Els palestins van portar a Israel a la Cort per crims de guerra el 2009, després de l’Operació ‘Plom Fos’ (‘Cast Lead’). No obstant això, la sol · licitud es va presentar abans que els palestins fossin reconeguts com un Estat observador no membre de les Nacions Unides al 2012. 

 

Per la seva banda, la Cort Penal Internacional està dividida sobre si és o no és competent per investigar l’assumpte sobre la base de la sol · licitud del 2009, o si una nova sol · licitud hauria de ser presentada. 

 

‘The Guardian’ va informar que la pressió occidental ha impedit que la Cort consideri que la sol · licitud del 2009 dóna a la Cort la competència per obrir una investigació de crims de guerra per les accions d’Israel. Tant l’actual fiscal del TPI, Fatou Bensouda, com Luis Moreno Ocampo, qui va ser el fiscal en el moment de la declaració palestina de 2009, argumenten que una nova petició palestina hauria de ser presentada perquè el Tribunal pugui obrir una investigació. 

 

“Ells estan tractant d’amagar darrere de l’argot legal per disfressar el que és una decisió política, per descartar la competència i no involucrar”, va dir un altre exfuncionari de la Cort, citat per ‘The Guardian’. L’advocat francès que representa els palestins, Gilles Devers, va dir, per la seva banda, que “hi ha una enorme pressió per no obrir una investigació”. “Aquesta pressió ha estat exercida sobre Fatah i Hamàs, així com sobre l’oficina del fiscal”, ha destacat. 

 

“En els dos casos, [aquesta pressió] pren la forma d’amenaces sobre els subsidis financers, tant a Palestina com a la Cort Penal Internacional”, ha afegit. 

 

Font: RT Actualitat