Repressió israelià deixa un palestí mort i 43 ferits


L’Oficina de Coordinació d’Assumptes Humanitaris de Nacions Unides (OCHA) va reportar avui que la repressió israeliana en els territoris palestins ocupats va deixar un mort i almenys 43 ferits en els últims dies.

 Segons el seu més recent informe setmanal, que cobreix entre el 3 i el 9 de març, un pescador va ser assassinat en “circumstàncies imprecises” mentre realitzava les seves feines a l’occident de la Franja de Gaza.

 L’agència especialitzada de l’ONU va recordar que Tel Aviv imposa un límit de sis milles nàutiques per a la pesca, context en el qual les seves tropes fan sovint trets d’advertència, utilitzant munició real.

 En el període registrat els ocupants van obrir foc en 30 ocasions contra pots palestins que s’aproximaven al límit, i en un dels incidents van patir ferides dues persones, mentre en un altre van ser detinguts sis pescadors.

 El reporti de l’OCHA assenyala, a més, que 43 palestins van resultar lesionats a Cisjordània, durant xocs o les desenes

d’operacions de cerca i captura executades per les forces d’Israel a la Ribera Occidental.

 Els enfrontaments en els territoris palestins solen ocórrer en protestes pels tancaments d’accessos, la violència dels colons assentats il·legalment o el rebuig a crims i detencions.

 Igual que en el passat, els militars van disparar bales cobertes de cautxú, gasos lacrimògens i en alguns casos, projectils de combat.

 Des de començament d’any, la repressió israeliana ha provocat tres víctimes fatals i al voltant de 220 ferits.

 D’acord amb les estadístiques de l’OCHA, 2014 va ser un dels anys més fatals, per la mort de dos mil 345 palestins i les lesions a 16 mil 626, la majoria de les víctimes pels 50 dies de bombardejos i incursions terrestres de l’estiu passat contra la bloquejada Franja de Gaza.

 L’informe de l’Oficina també recull alguns atacs de palestins, la majoria dels casos consistents en el llançament de pedres, tradicional mètode de lluita dels joves contra la perllongada ocupació, que data de 1967.

 Nacions Unides insisteix en la solució dels dos estats convivint en pau i seguretat, sota fronteres reconegudes internacionalment.

 En aquest sentit, demana a les parts compromís amb la represa de les negociacions i abstenir-se d’executar qualsevol acció que tibi encara més el panorama.

 Les més recents converses van col·lapsar a l’abril de 2014, davant l’obstinació de Tel Aviv a mantenir la colonització mitjançant nous assentaments a Cisjordània, incloent Jerusalem Oriental, postura considerada per l’ONU una violació del dret internacional.

 Font: Agència Premsa Llatina