Premi Esperança 2014


Obrint Pas i Tortell Poltrona reconeguts pels Premis Esperança 2014

 

 

 

La formació musical valenciana Obrint Pas i el fundador de Pallassos Sense Fronteres, Tortell Poltrona, han estat els guardonats pels Premis Esperança 2014, en un acte celebrat el dimecres 14 de maig, al Palau Robert, i conduït per l’actriu Mercedes Sampietro.

 

 

 

Els Premis Esperança, que atorga anualment la Comunitat Palestina de Catalunya, volen reconèixer les persones i col·lectius que lluiten en defensa del poble palestí, i commemorar la Naqba, l’expulsió del poble palestí de la seva terra ara fa 66 anys.

 

 

 

Aquesta sisena edició dels Premis ha comptat amb Haneen Zoabi, diputada palestina al Parlament israelià, com a convidada d’honor. Zoabi va recordar ahir que “Israel ha confiscat i ocupat el 85% de la nostra terra i l’expulsió dels palestins continua avui”. “Israel ha de pagar pels seus crims, no hem d’entrar en negociacions inútils”, va defensar, i va apel·lar, també, a la responsabilitat dels catalans, “amb els vostres impostos es financia un govern que ens mata, que ens empresona”.

 

 

 

Els Premis han reconegut enguany a Obrint Pas, que va rebre el premi col·lectiu com a banda compromesa amb Palestina a través de les seves cançons, i que va formar part de les brigades solidàries de músics que van visitar els territoris ocupats de Cisjordània els anys 2009 i 2010. Miquel Gironès va recollir el premi en representació del grup: ”vam anar a Palestina a donar esperança, i vam rebre esperança dels nens, dels músics, dels mestres, dels voluntaris, dels lluitadors…”, va explicar, i va animar a utilitzar les seves cançons com una arma per guanyar la llibertat del poble palestí.

 

 

 

Tortell Poltrona, fundador de Pallassos Sense Fronteres, va ser guardonat amb el premi individual. “Hem fet 48 expedicions a Palestina i en seguirem fent”, va recordar, “volem donar esperança a tots els nens que estan en camps de refugiats”.

 

 

 

L’acte ha estat presidit pel president de la Comunitat Palestina de Catalunya, Ibrahim Beisani, qui va recordar que “volem tornar a viure com qualsevol altre poble a casa seva”, i es va referir a la realitat de Gaza com “una presó immensa, cruel i injusta”.

 

 

 

També s’ha comptat amb la participació de l’cunsol de Palestina a l’estat español, Muhamad Amer, i de Sara Vila, diputada al Parlament, que ha tornat recentment de Gaza, i que va apel·lar ahir a la necessitat d’acabar amb “aquest apartheid del segle XXI”, mentre denunciava la complicitat del govern català amb Israel.

 

 

 

La convocatòria va aplegar unes 150 persones i va comptar, també, amb l’actuació musical del palestí Motaz i amb una lectura de poemes sobre la vida diària dels palestins. La cantada dels himnes de Palestina i de Catalunya va donar per tancada la sessió.