Palestins declaren boicot a sis grans empreses israelianes d’alimentació


Jerusalem, 9 feb (EFE) .- L’Autoritat Nacional Palestina (ANP) ha declarat ahir el boicot a sis grans consorcis israelianes del sector alimentari en resposta a la decisió d’Israel el mes passat de congelar les transferència d’impostos i taxes de duanes.

 

Així ho ha anunciat en roda de premsa el president d’un comitè especial creat per estudiar les sancions palestines a aquesta decisió israeliana, que va seguir al seu torn a la sol·licitud d’adhesió de Palestina a la Cort Penal Internacional, a principis de gener.

 El president del comitè, Mahmoud Aloul, va afirmar que a partir de demà els comerciants palestins tindran prohibit adquirir productes de les empreses israelianes Tnuva, Strauss, Elite, OSEM, Prigat i la més petita Jafora, informa l’agència local Maan.

 Es tracta de les principals fabricants o proveïdores d’aliments d’Israel, els productes es venien també fins ara a Cisjordània i fins i tot Gaza.

 La decisió exigeix als comerciants palestins desfer-se en un termini màxim de dues setmanes de tots els productes d’aquestes sis empreses.

 El comitè que va estudiar el boicot comercial ha estat constituït per representants de les vuit faccions que formen part de l’Organització per a l’Alliberament de Palestina, així com per comerciants del sector privat i els sindicats.

 L’ANP ha creat diversos comitès regionals per fer un seguiment que la decisió és aplicada en el terreny, atès que en el passat aquest tipus de mesures no van tenir l’efecte desitjat per l’escassetat de productes.

 Aloul va afirmar que la decisió respon a la pressió exercida per Israel sobre el poble palestí, al qual restringeix les seves llibertats i drets, confisca les seves terres i impedeix l’accés a fons que pertanyen legalment a l’ANP.

 El Govern israelià va ordenar al gener la congelació de centenars de milions de dòlars que pertanyen als palestins en virtut d’impostos i taxes de duanes com a represàlia per l’adhesió a la Cort Penal Internacional.

 Aloul ha afegit que el boicot de productes israelians ha de ser una “estratègia permanent” i formar part del “enfocament palestí” en la seva vida diària, i ha destacat que l’ANP no descarta anar ampliant aquesta mesura a tots els productes israelians.

Font: Agencia EFE