Palestins calculen en ‘milers de milions “el cost de la reconstrucció


 El ministre palestí d’Economia, Mohammad Mustafa, va calcular avui en diversos milers de milions de dòlars el cost que tindrà la reconstrucció de Gaza una vegada que acabi l’ofensiva israelià. 

 

En declaracions als mitjans, el responsable de l’Economia palestina al Govern d’unitat transitori anunciar que el càlcul preliminar “serà anunciat a finals d’aquesta setmana per un comitè format ‘ad hoc'”. 

 La setmana passada, responsables palestins a la Franja van afirmar que les cinc setmanes de bombardejos i combats han arruïnat la fràgil agricultura, reduït a cendres el feble teixit industrial i asfixiat l’escàs comerç, amb unes pèrdues econòmiques properes als 5.000 milions de dòlars. 

 “Al voltant de 40.000 construccions de tota mena han estat destruïdes o quedat severament danyades. A ‘grosso modo’, creiem que les pèrdues poden superar els 5.000 milions de dòlars”, va explicar el ministre d’Habitatge i Obres Públiques del Govern d’unitat transitori palestí, Mufid Hasayna. 

 “5.238 habitatges han estat destruïdes per complet, 30.000 han estat danyades però encara són habitables, i 4.374 han patit danys molt més severs que les fan inhabitables”, ha afegit. 

 A més, “unes 250 indústries, comerços i infraestructures agrícoles han quedat inútils”, ha subratllat Hasayna, que va recordar que més de 250.000 persones s’han vist obligades a abandonar casa seva i necessiten ajuda per subsistir. 

 Iàsser Amro, viceministre d’Economia en el mateix Govern, va precisar que d’aquestes pèrdues, prop de 3.000 milions de dòlars corresponen a la indústria ia l’agricultura. 

 “Durant aquestes últimes cinc setmanes, el cicle productiu ha estat totalment paralitzat. Sectors com l’agricultura, la pesca i la indústria no han funcionat. A tot això cal afegir l’enorme dany sofert per infraestructures fonamentals com l’electricitat i l’aigua”, va afirmar. 

 Una conjuntura que fa que, segons Amro, la tasca de reconstruir la Franja es vingui de gust aquesta vegada titànica i impossible si Israel no aixeca el bloqueig econòmic i el setge militar que imposa des de fa set anys als dos milions de persones que hi malviuen. 

 Experts israelians calculen, per la seva banda, que Israel s’ha gastat més de 2.500 milions de dòlars en una ofensiva que fins ara ha costat la vida a més de 2.000 palestins, un 75% d’ells civils. 

 Palestins i israelians negocien des de diumenge al Caire l’extensió de l’alto el foc acordat fa cinc dies i que conclou aquesta mitjanit. 

 La principal demanda de la part palestina és l’aixecament del ferri bloqueig econòmic i l’estricte setge militar que Israel imposa a Gaza des de fa set anys, mentre que els israelians exigeixen el desarmament de les milícies. 

 Font: Agència EFE