Més de 500 palestins han mort en l’operació militar Marge Protector contra la franja


Els morts palestins des que va començar l’ofensiva militar israeliana Marge Protector el 8 de juliol sobrepassen ja el mig miler. 502 ciutadans-gairebé la meitat, dones, nens i ancians-han perdut la vida i més de 3.000 han resultat ferits a causa dels bombardejos israelians per terra, mar i aire. Unes 81.000 persones busquen refugi a les escoles de la UNRWA (l’agència de l’ONU per als refugiats palestins), segons la pròpia organització multinacional la qual ha habilitat 60 centres per acollir els que fugen de casa seva. 

 Ja són 18 els soldats israelians morts en aquesta gran operació militar, la tercera des que Hamàs es fes amb el control de la franja el 2007. Els civils israelians morts són dos. La primera ofensiva va ser Plom Fos (2008) en la qual 1.400 palestins van perdre la vida i la segona, Pilar Defensiu (2012), en què van morir 160. 

 Les forces de seguretat israelianes asseguren haver matat aquest dilluns a 10 milicians que s’havien infiltrat en un kibutz-comunitat agrícola israeliana-al sud d’Israel a través dels túnels. Precisament aquestes vies són les que el Govern de Benjamin Netanyahu s’ha proposat esfondrar en el marc d’aquesta gran operació militar que dura ja 13 dies. 

 La pressió internacional perquè cessin les hostilitats a la franja de Gaza s’ha accentuat en les últimes hores. Tant el Consell de Seguretat de l’ONU com el president dels EUA, Barack Obama, han mostrat la seva preocupació per l’alt nombre de víctimes, que aquest dilluns ha superat el mig miler, després de la tràgica jornada de diumenge i han demanat a les dues parts que assoleixin una treva. Obama va parlar per telèfon amb el primer ministre israelià Benjamin Netanyahu i li va expressar la necessitat d’un “alto el foc immediat” i el suport dels EUA a Israel i el seu dret a defensar-se. El mateix va fer el primer ministre britànic, David Cameron, qui a més va mostrar preocupació per les víctimes, segons un portaveu de Downing street. 

 El Departament d’Estat dels EUA ha confirmat aquest dilluns la mort de dos soldats nord-americans que operaven a les Brigades del Golani, dins de l’Exèrcit d’Israel, a la franja de Gaza. Aquests dos combatents han estat identificats, segons l’agència France Presse, com Max Steinberg, de 21 anys i nascut a Texas, i el californià Siguin Carmeli, de 24. 

 El secretari d’estat nord-americà, John Kerry, ha viatjat aquest matí d’urgència a El Caire (Egipte) per intentar “posar fi a les hostilitats”, segons la Casa Blanca, després que el president Barack Obama digués diumenge a un “alt el foc immediat “per part dels dos bàndols. 

 Egipte, que ha estat el mediador tradicional en el conflicte entre Israel i Palestina, ha proposat una treva que Hamàs ha negat ja que “no se li havia donat previ avís”, segons el grup islamista. Algunes de les condicions de Hamàs, que no han estat acceptades, són la fi del bloqueig que Israel manté sobre Gaza des de fa set anys, la reobertura del pas fronterer de Rafah (al sud de la franja, que limita amb Egipte) i l’alliberament de presoners que Israel va arrestar durant les últimes dues setmanes, segons France Presse.