Les forces israelianes dispersen violentament una marxa pacífica de Nadal a Betlem


 Forces d’Ocupació Israelianes (FIO), aquest dimarts van dispersar violentament una marxa pacífica per demanar una “Nadal sense ocupació” a Betlem.

 

Un home palestí vestit de Santa Claus distribueix arbres de Nadal al llarg del Mur de la Ciutat Vella de Jerusalem, el 22 de desembre de 2014, com els cristians de tot el món es preparen per celebrar el dia sant. AFP / Ahmad Gharabli

 

Els manifestants van marxar cap al lloc de control militar (Checkpoint) israelià al nord de Betlem per celebrar el Nadal i repartir regals als nens de la zona.

 

Les FIO va impedir als manifestants, alguns dels quals estaven vestits com Santa Claus, d’arribar al lloc de control i van llançar gasos lacrimògens contra la multitud.

 

 

Mazen al-Azza, activista de la Iniciativa Nacional Palestina, va dir a l’agència de notícies Maan que la marxa tenia un missatge de Nadal pacífica, però “els soldats israelians no van perdre l’oportunitat de reprimir agredint a periodistes i manifestants pacífics”.

 

 

Israel va anunciar a principis d’aquesta setmana que diverses mesures restrictives havien de prendre per permetre el moviment dels cristians palestins durant la temporada de vacances de Nadal.

 

El Coordinador israelià de les Activitats Governamentals al Territoris [Ocupat], Yoav Mordechai informar les diverses mesures que es duran a terme fins al 19 de gener, quan sigui la data límit de les celebracions de Nadal a Palestina.

 

Mordechai va dir que els cristians palestins que viuen a Cisjordània es donaran permisos a llarg termini per als viatges a la Palestina ocupada durant la temporada nadalenca, encara que es va anunciar que hi ha un nombre específic.

 

També va dir que 700 cristians palestins de la franja de Gaza, ja siguin menors de 16 o majors de 35 anys, se’ls permetrà l’entrada a la Palestina ocupada i Cisjordània.

 

A 500 cristians palestins de Cisjordània també els permetrà visitar la família immediata a la franja de Gaza, mentre que altres 200 se’ls donarà permisos per viatjar per l’aeroport Ben Gurion, que normalment està restringit per als palestins.

 

Segons les estadístiques de la CIA, 123.000 cristians palestins viuen a la Palestina ocupada, i una altra de 226.000 resideixen a Cisjordània i la Franja de Gaza.

 

Les forces israelianes mantenen severes restriccions a la llibertat de moviment als palestins entre Cisjordània, Franja de Gaza, i la Palestina Ocupada a través d’un complex sistema de permisos.

 

El sistema discriminatori ha convertit a Gaza en una presó a l’aire lliure amb més de 1,8 milions palestins, als que rara veure se’ls atorga permisos per deixar la assetjada franja.

 

Als cristians de Gaza se’ls concediran sovint permisos religioses fortament restringits.

 

De la mateixa manera, els palestins a la Cisjordània ocupada, no se’ls permetrà visitar la Palestina ocupada, excepte durant les festes religioses.

 

Als palestins amb ciutadania israeliana se’ls permet viatjar a través dels territoris ocupats per Israel, així com de Cisjordània, però no a Gaza, mentre que els refugiats palestins que no estan sota el govern israelià, se’ls està negat gairebé completament l’accés a la Palestina ocupada i Cisjordània, però poden, en teoria, a causa del setge, entrar a Gaza.

 

A més, fins i tot el moviment palestí dins de Cisjordània es regula a través d’un sistema racista que inclou una complexa combinació de llocs de controls (Checkpoint) fixos i esporàdics, camins oberts exclusivament als colons sionistes, un sistema de transport públic restringit als palestins , i molts altres obstacles.

 

Al febrer, el Parlament israelià va aprovar una llei per diferenciar els palestins cristians de la resta de la comunitat palestina que roman dins dels territoris de 1948.

 

Membres àrabs de la Knesset van condemnar per unanimitat el projecte de llei com un acte de “racista” i una tàctica de “divideix i venceràs”.

 

Malgrat l’afirmació del MK Yariv Levin que Israel és l’únic lloc en el qual suposadament “protegeix” els cristians, les esglésies a Cisjordània regularment són víctimes d’atacs de “etiqueta de preu”, un terme sionistes que s’usa per descriure els crims d’odi contra els palestins.

 

(Ma’an, Al-Akhbar)

 

Font: Israeli forces Violently dispersi peaceful Christmas march in Bethlehem

 

Copyleft: Tota reproducció d’aquest article ha de comptar amb l’enllaç a l’original anglès ia la traducció de Palestinalibre.org

 

Font: Al Akhbar English / Traducció: Palestinalibre.org