La III Flotilla de la Llibertat intenta un any més trencar l’embargament de Gaza i portar ajuda humanitària a la franja.
Segons les xifres de Nacions Unides, el 38% de la població de Gaza viu per sota del llindar de la pobresa i el 75% depèn dels aliments que li arriben a través de l’ajuda humanitària.
La III Flotilla de la Llibertat és una acció pacífica de solidaritat amb una població assolada enmig del silenci mundial, que es va iniciar el 10 de maig de 2015, amb la sortida del pesquer Marianne de Goteborg de Suècia (comprat conjuntament per les organitzacions Ship to Gaza Suècia i Ship to Gaza Noruega), amb 13 persones a bord, al comandament del capità suec Joel Opperdoes, de 32 anys, que en arribar a Portugal va explicar en una roda de premsa: “la història del moviment de solidaritat internacional Swedish Internacional Solidarity, al qual pertanyo, va començar aquí, a Lisboa, comprometent-se en l’lluita contra els feixistes i després enviant 500 voluntaris a les Brigades Internacionals, per lluitar contra Franco. La majoria d’ells eren marins. I com marí suec, em sento orgullós d’aquesta herència “. El 15 de juny, diversos dels vaixells que componen el comboi havien arribat al port sicilià de Palerm.
En la campanya Flotilla per la Llibertat III participen també les organitzacions Canadian Boat to Gaza, Greece Ship to Gaza, Freedom Flotilla Itàlia, South Africa Palestine Solidarity Alliance, Spain rumb a Gaza i Turkeys s Humanitarian Relief Foundation. Aquest tercer intent coincideix amb el cinquè aniversari de l’atac d’Israel al Mavi Marmara, el vaixell turc que participava en la primera Flotilla, en què van morir mou militants turcs del Moviment Gaza Lliure i de la Fundació turca de drets humans i llibertats i de socors humanitari (IHH).
Entre els 750 activistes de cinquanta nacionalitats que viatgen a bord dels sis vaixells que componen la Flotilla de la Llibertat III es troben Kevin Knish, qui en 2010 viatjava també al Mavi Marmara, l’expresident tunisià Moncef Marzouki, elegit durant la primavera àrab de 2011, així com un grup d’artistes, atletes i militants dels drets humans, com la religiosa espanyola Teresa Forcades i el canadenc Robert Lovelace.
També viatgen 36 periodistes de diferents procedències, entre ells alguns espanyols que treballen en mitjans alternatius, com Pablo Miranza, de “Diagonal” i Eduardo Muriel, de “La Marea”, i alguns polítics, entre els quals es troben les espanyoles Estefania Torres, eurodiputada de Podem, i l’exeurodiputada del BNG Ana Miranda.
Per Ron Prosor, ambaixador d’Israel a l’ONU, aquesta acció és una “nova provocació” i ha assegurat que el seu país intentarà impedir que aconsegueixi el seu objectiu. El ministre d’Exteriors israelià parla de “provocació inútil” i indica que “com cada vegada que ho han intentat, l’estat d’Israel impedirà ara que la flotilla entri al port”.
Fa vuit anys que Israel va decretar l’embargament de Gaza, l’única connexió possible de la franja amb la resta del món. A la matinada del 31 de maig de 2010, una primera Flotilla de la Llibertat, composta per vuit vaixells i 70 persones a bord, que intentava trencar el bloqueig, va ser assaltada en aigües internacionals per un comando israelià que va matar nou militants turcs. Al juliol de 2011, un segon intent d’arribar a Gaza per mar, la Flotilla de la Llibertat 2, va ser bloquejat abans que dos vaixells abandonessin els ports en què havia recalat, a Grècia i Turquia, mentre la marina israeliana interceptava altres vaixells en aigües internacionals, impedint arribar al seu destí.
Es pot seguir la travessia en directe a: shiptogaza
Font: Mercedes Arancibia, Periodistes-és