Fracassa a l’ONU l’intent palestí per forçar la retirada d’Israel


 Ni tan sols va ser necessari que la proposta acabés amb el veto dels Estats Units, com ja s’anticipava en cas que s’aprovés per nou o més vots, ja que li va faltar un per arribar a aquest mínim, tot i que la votació va llançar algunes sorpreses.

 El Consell de Seguretat de l’ONU ha rebutjat avui una proposta de resolució per exigir a Israel la retirada dels territoris palestins, una iniciativa que porta mesos negociant i que tenia poques possibilitats de triomfar.

 Ni tan sols va ser necessari que la proposta acabés amb el veto dels Estats Units, com ja s’anticipava en cas que s’aprovés per nou o més vots, ja que li va faltar un per arribar a aquest mínim, tot i que la votació va llançar algunes sorpreses.

 Va ser el passat 26 de setembre quan, davant l’Assemblea General de l’ONU, el líder palestí, Mahmud Abbàs, va anunciar que demanaria al Consell de Seguretat una resolució per exigir un termini per a la retirada israeliana a les fronteres anteriors a la guerra de 1967.

 Des de llavors han estat intenses les negociacions per arribar a aquest text, que va arribar a comptar amb el suport de França, encara que l’esborrany final va ser defensat exclusivament pel grup àrab a l’ONU i presentat formalment per Jordània.

 El text final exigia, entre altres coses, la retirada israeliana dels territoris palestins abans de finals de 2017, fixant un termini en el qual havia insistit Abbàs quan va venir a Nacions Unides.

 Estats Units ja havia anunciat prèviament que no estava d’acord amb la proposta i s’esperava que, en cas que fos aprovada, la vetaria, exercint el dret que té aquest país juntament amb Rússia, la Xina, França i el Regne Unit.

 Però no va ser necessari utilitzar aquest dret perquè la proposta va rebre només vuit vots a favor.

  El representant palestí davant l’ONU, Riad Mansur, que va ser convidat a la sessió, va lamentar la decisió i va acusar l’ONU de ser “incapaç” d’assumir les seves responsabilitats i estar “paralitzat” per donar suport als esforços mundials que busquen la pau a l’Orient mitjà.

 Mansur va dir que, a partir de la decisió del Consell de Seguretat de l’ONU, i davant la situació “insostenible i precària” que viu a la zona, “els dirigents palestins han ara analitzar els següents passos i demà es reuniran per decidir-” .

 Entre les nacions que van recolzar la proposta es trobava França, que havia treballat amb Jordània per definir un esborrany de resolució i buscar el consens del consell abans que arribés a la seva taula.

 L’ambaixador francès, François Delattre, va ser un dels vuit representants que va emetre el vot a favor, unint-se a l’Argentina, el Txad, Xile, Xina, Luxemburg, Rússia i, per descomptat, el país que va portar fins al consell la proposta, Jordània.

 Delattre va reconèixer que el text que va arribar al consell no era “ideal” i tampoc es va mostrar conforme el mètode utilitzat, tenint en compte que França volia assegurar l’èxit de la iniciativa abans que entrés a la taula de votació.

 “Hauríem preferit un enfocament consensual”, ha afegit. Però el seu país ho va recolzar convençut que “cal actuar amb caràcter urgent”, tenint en compte que fins ara no s’ha pogut iniciar una negociació “creïble”.

 Van votar en contra els Estats Units i Austràlia, els representants van insistir que la proposta no estava en línia amb els seus desitjos de forçar una solució per al conflicte entre israelians i palestins per mitjà de negociacions directes.

 Però entre els països que es van abstenir es trobava el Regne Unit, que sol coincidir amb els Estats Units en les decisions del Consell de Seguretat.

 Tampoc va poder explicar la proposta amb el suport de Nigèria, que ha tingut simpaties amb la causa palestina, ni amb el de Rwanda, el representant havia dit als periodistes abans d’entrar a la reunió que “votaria”, encara que al final es va abstenir.

 En l’hora i quart que va durar la sessió no va quedar clar per què el grup àrab va decidir arriscar-se a portar una proposta davant el Consell de Seguretat que tenia tan escasses possibilitats de triomfar.

 Si no fos perquè l’impuls per arribar a aquesta votació a les Nacions Unides ha vingut en els últims dies des de la direcció palestina de Ramallah, i no des dels passadissos de l’ONU, on els representants àrabs eren conscients de les dificultats.

 Hores abans de la reunió, els periodistes li van preguntar a l’ambaixadora jordana, Dina Kawar, per què es portava la proposta a votació sense haver assegurat el seu èxit.

 “És una bona pregunta”, va respondre Kawar, però en lloc de contestar-li va passar la paraula al representant palestí, que estava al seu costat, que es va esplaiar en les urgències que venia anotant Ramallah.

 

veure:

 

– Dures crítiques del representant palestí al Consell de Seguretat de l’ONU

 – EUA veta la resolució sobre Palestina al Consell de la Seguretat de l’ONU

 – EUA, ‘més sol’ políticament després de no donar suport a un Estat Palestí

 – La gran incògnita de la successió del president Abbas

 – Netanyahu agraeix als EUA el seu suport a l’ONU per frenar la resolució palestina

 – Erekat diu que l’ANP estudiarà l’adhesió a més tractats internacionals

 – Les provocacions no conduiran a res als palestins, diu Lieberman

 – Hamas denúncia fracàs del president Abbas després de rebuig de resolució palestina

 – Argentina repudia negativa de CSNU a resolució palestina

 Font: Agència EFE