El gir nacionalista de Netanyahu li atorga un sorprenent triomf electoral


 Israel va ficar al llit dimarts amb la incertesa d’un empat electoral i es va despertar aquest dimecres amb la sorpresa d’una clara victòria del primer ministre, Benjamin Netanyahu. El gir nacionalista donat pel dirigent conservador en la recta final de la campanya li va permetre anul·lar l’avantatge del laborista Isaac Herzog en els sondejos per derrotar per un inapel·lable marge de 30 a 24 escons, en un Parlament de 120 diputats.

 

 

“L’estratègia de drenar els vots d’altres partits de la dreta més dura ha fet efecte i li ha proporcionat a Netanyahu una victòria a costa de la pèrdua de representació dels seus aliats”, analitzava els resultats l’exportaveu diplomàtic israelià Yigal Palmor. Casa Jueva, del ministre d’Economia, Neftalí Bennet (vuit escons), i Israel, La nostra Casa, del ministre d’Afers Estrangers, l’ultradretà Avigdor Liberman (sis), són formacions que han sortit malparades dels comicis.

 

Una anàlisi publicat pel diari Haaretz considerava aquest dimecres que el Likud havia canalitzat en l’últim moment a favor 200.000 sufragis (sobre un cens de 5,8 milions) d’electors que tenien previst votar Bennett o Liberman.

 

El missatge de Netanyahu, la vigília de les eleccions, en què proclamava que no permetrà la creació d’un Estat palestí ni el desmantellament dels assentaments jueus de Cisjordània va calar immediatament entre els colons i els votants més extremistes. “Caldrà esperar a conèixer el programa del primer ministre per comprovar si s’ha tractat només de propaganda electoral o serà una decisió que vincularà al nou Govern”, ha advertit Palmor.

 

El temor que les promeses de campanya puguin acabar enterrant la solució dels dos Estats al conflicte palestí-israelià ha generat preocupació als Estats Units i als països membres de la Unió Europea. El negociador palestí Saeb Erakat va advertir aquest dimecres que “l’èxit de la campanya de Netanyahu s’ha basat en la negació dels drets fonamentals del poble palestí”.

 

El líder del Likud es va comprometre després de cantar victòria a formar una nova coalició de Govern en un termini de dos o tres setmanes. Ha convidat a participar en les converses a Bennet ja Liberman, als partits religiosos ultraortodoxos Shas i Judaisme Unit de la Torà, que sumen 13 escons, i el centrista Moshe Kahlon, que amb 10 diputats ha irromput per primera vegada amb força a la Knesset amb un programa reformista.

 

“Khalon, que ja va ser ministre de Netanyahu, vol estar al Govern i acabarà donant suport al líder del Likud”, precisa el professor de Ciència Política de la Universitat Hebrea de Jerusalem Gideon Rahat. “No està tan clar que l’exministre de Finances Yair Lapid [11 escons], que va propiciar l’avançament de les eleccions, hagi de ser convidat a incorporar-se al futur executiu”, opina aquest analista electoral.

 

Rahat considera que la victòria de Netanyahu ha sorprès a tots, encara que la prohibició de publicar sondejos en els últims dies de la campanya va impedir verificar l’evolució favorable de la candidatura de Netanyahu després de la seva gir nacionalista.

 

Mentre el líder del Likud començava les consultes per forjar una coalició, el cap de llista d’Unió Sionista reconeixia la seva derrota i donava per fet que seria el cap de l’oposició a la nova Knesset. El diari Haartez considerava que Isaac Herzog, satisfet amb les projeccions de vot que li afavorien, no va saber reaccionar davant la maniobra final de Netanyahu en els caladors de vot de l’extrema dreta i va renunciar a imitar aquesta estratègia entre els votants de centre.

 

 

Benjamin Netanyahu després de la seva victòria electoral a Israel. / AMIR COHEN (REUTERS)

 

El laborisme, però, ha obtingut amb Herzog seus millors resultats des de 1996, que s’ha consolidat com a líder de l’alternativa política a un centre dreta que porta instal·lat al poder a Israel des de fa 14 anys. El revers de la moneda és l’enfonsament d’Meretz, un partit d’esquerra que comptava amb 12 escons fa dues dècades i que en els últims comicis només ha obtingut quatre diputats, just en el límit de convertir-se en força extraparlamentària.

 

Malgrat les tribulacions d’una campanya de més de 100 dies -jalonada per la polèmica del discurs de Netanyahu davant el Congrés dels Estats Units, que va tenir una repercussió domèstica contraproduent- el primer ministre del Likud ha aconseguit l’objectiu que es va proposar quan va dissoldre la Knesset al desembre. Ara podrà comptar amb un Govern de centredreta més homogeni després desempallegar-se de ministres centristes molestos com Lapid i Tzipi Livni, que en aquests comicis va acabar aliant-se amb el laborisme.

Font: El País