Els diputats francesos es pronuncien dimarts sobre el reconeixement de l’Estat de Palestina, text no vinculant per al govern però altament simbòlic, que s’inscriu en un context de frustració internacional davant el fracàs del procés de pau a l’Orient Mitjà.
En l’estela dels seus homòlegs britànics i espanyols, els diputats francesos insten a la resolució al govern a reconèixer oficialment Palestina “per tal d’obtenir una solució definitiva del conflicte”.
S’espera que la resolució, iniciativa de la majoria socialista, sigui adoptada malgrat l’oposició de la dreta.
En efecte, contràriament al que ha passat a Espanya, on el text sobre el reconeixement va ser pactat per l’oposició socialista i per la majoria conservadora i votat per una aclaparadora majoria dels diputats, a França, la dreta considera “inoportuna” la iniciativa.
La setmana passada, l’expresident Nicolas Sarkozy, elegit el cap de setmana cap de la UMP, el principal partit de l’oposició, va instar als seus partidaris a votar contra la resolució.
En el debat a l’Assemblea Nacional francesa (cambra baixa), realitzat el divendres, els oradors socialistes van insistir en la necessitat d’actuar contra el “statu quo insostenible” i el “total carreró sense sortida” de la situació a l’Orient Mitjà vint anys després dels acords d’Oslo: continuació de la colonització, fracàs de les negociacions patrocinades pels Estats Units i augment de la violència.
Per la seva banda, l’oposició de dreta, tot i que es diu favorable al principi d’un Estat palestí, va estimar inoportú el moment de la iniciativa, donat el context explosiu, i va advertir contra els riscos d’importar el conflicte a França, país que té les majors comunitats musulmana i jueva d’Europa.
La iniciativa dels diputats francesos, tot i que no és vinculant per al govern, s’inscriu en un moviment que s’estén a Europa respecte al reconeixement com a mitjà de pressionar per reactivar el moribund procés de pau israelo-palestí i salvar la solució de dos Estats.
El text ha provocat ja crítiques d’Israel, que considera un “greu error” el reconeixement de Palestina abans que s’arribi a una solució negociada del conflicte, i afirma que aquesta “decisió unilateral” agreujaria la situació.
A l’octubre, Israel va fustigar la decisió de Suècia, que va esdevenir el 135º país que va reconèixer oficialment a l’Estat palestí i en el primer país occidental de la UE.
Davant els diputats, el canceller Laurent Fabius va afirmar divendres que França reconeixeria a l’Estat palestí, però sense comprometre amb una data.
“Si els esforços (de negociació) fracassen”, França “assumirà les seves responsabilitats reconeixent” a l’Estat de Palestina, va dir.
París compta influir diplomàticament sobre l’assumpte, i Fabius rellançar la idea d’organitzar una conferència internacional, encara que sense donar detalls sobre la data i eventuals participants en aquesta reunió.
Però la batalla diplomàtica se situa actualment a l’ONU, on els palestins volen sotmetre al Consell de Seguretat un text que reclami la fi de l’ocupació israeliana a 2016.
Aquest projecte, recolzat per la Lliga Àrab, podria ser vetat pels Estats Units. L’Autoritat Palestina va prevenir que, en cas de fracàs, jugaria la seva última carta diplomàtica: sol·licitar la seva adhesió a diverses organitzacions internacionals, entre elles el Tribunal Penal Internacional, la qual cosa li permetria demandar davant aquesta instància a dirigents israelians per fets ocorreguts durant les tres cruentes operacions a la franja de Gaza dels últims sis anys.
França obra amb els seus aliats europeus en favor d’un projecte alternatiu que demani la represa del procés de pau però que eviti “l’escull de negociacions sense fi”, segons Fabius.
Font: Agència AFP desde palestinalibre.org