L’artista de carrer Banksy s’ha anat de vacances a Gaza. Almenys així ho presenta, en el mateix to sarcàstic de sempre, en un vídeo que adopta els codis i el llenguatge de les promocions turístiques i que ha difós a la seva web oficial. El petit documental, de menys de dos minuts de durada, es titula Make this year YOU discover a new destination (Vaig a fer que aquest any descobreixis una nova destinació).
L’artista anònim i combatiu suggereix en els printers que ha inserit en el vídeo que ha entrat il·legalment a la zona, aïllada de la resta del món per l’Exèrcit d’Israel, gràcies a la xarxa de túnels que els habitants mantenen per moure, proveir de subministraments i, segons el règim de l’estat sionista, per atacar amb míssils de curt abast als bel·ligerants veïns. L’artista urbà ha deixat a Gaza diversos murals, que també ha publicat a la web i en el seu compte d’Instagram.
Tots els subtítols del vídeo juguen amb la terminologia de la publicitat de las agencias de viatges. La peça, que inclou inserts de vídeo de soldats israelians i bombardejos i àudio d’helicòpters i comunicacions militars, està muntada al voltant d’una peça musical d’estil àrab i un llarg travelling lateral des d’un cotxe que circula per la destrossada Gaza.
La traducció a l’espanyol dels eslògans és aquesta: “Molt allunyat de les rutes turístiques (s’accedeix a través d’una xarxa de túnels il·legals)”. “Als locals els agrada tant que mai es van (perquè no se’ls permet)”. “Situat en un emplaçament exclusiu (envoltat per un mur en tres costats i una línia de vaixells armats en l’altre)”. “Vigilat per veïns amistosos (el 2014 l’Operació Marge Protector destruir 18.000 llars)”. “Hi ha oportunitats de desenvolupament per tot arreu (no s’ha permès l’entrada de ciment a Gaza des del bombardeig)”. “Àmplies possibilitats de remodelació”.
Una figura mitològica sofrent
Entre els enderrocs d’un edifici destruït dibuixar una figura mitològica d’aspecte hel·lènic en actitud de dolor. Alguns comentaris a les xarxes socials afirmen que es tracta d’una emulació del personatge de Níobe, que es va convertir en pedra després de la mort dels fills dels que estava tan en excés orgullosa que va ser castigada pels déus amb perdre’ls a tots. Si ens rentem les mans, ens posem del costat dels poderosos.
El minidocumental conclou amb el pla d’una pintada en tosques lletres vermelles sobre un mur blanc davant del qual deambulen un parell de escanyolides gallines. El grafit diu: “Si ens rentem les mans en el conflicte entre els poderosos i els que no tenen poder, ens posem del costat dels poderosos: no ens mantenim neutrals”.
Segona visita a Gaza
No és la primera vegada que Banksy hackeja l’aïllament de la franja, on viuen 1,5 milions de persones. El 2005 havia pintat sobre el mur aixecat per Israel -una nena elevant gràcies a un grapat de globus d’heli, un grup de palestins amb els mateixos vestits que usaven els jueus en els camps de la mort nazis, un forat a través del qual es endevina una platja tropical …-. Siluetes de nens girant al voltant d’una torre militar israeliana Aquesta vegada ha preferit la sornegueria.
En diversos emplaçaments de Gaza ha deixat murals: uns gronxadors infantils que giren, passejant a siluetes de nens en l’estil habitual de l’artista, d’una tètrica torre de vigilància israelià i un gat especialment kitsch en un solar ple de runa causats pels bombardejos – al vídeo explica que desitjava pujar a la web fotos de la destrucció causada pels atacs militars d’Israel, però va optar pel gatet perquè “a Internet la gent només mira fotos de gatets” -.