Abbas obre la seva major confrontació amb Israel fins a la data amb l’entrada al TPI


 El president palestí, Mahmud Abbas, ha entaulat la que suposa la seva més seriosa confrontació amb Israel fins a la data amb el seu pas cap a l’adhesió de l’Autoritat Palestina al Tribunal Penal Internacional (TPI).

 La seva decisió d’aquest dimecres dóna al TPI jurisdicció sobre els crims comesos en els territoris palestins i fins i tot podria portar a causes contra els líders israelians o palestins.

 L’antic professor de gairebé 80 anys, defensor de la no violència, ha passat els seus deu anys al càrrec intentant controlar els grups armats i construir la seva administració a Cisjordània sota l’ocupació israeliana.

 Però el fracàs de les converses de pau aquest any per aconseguir un Estat o suspendre l’ampliació dels assentaments israelians semblen haver motivat la seva decisió que ara és el moment per al que analistes en ambdós costats descriuen com una “guerra legal”.

 “Hem intentat totes les possibilitats per assolir una solució amb els israelians i hem gastat 20 anys de negociacions que no han posat fi a la seva ocupació sobre nosaltres. Així que ara hem adoptat l’opció pacífica i legal d’internacionalitzar aquest conflicte”, ha defensat Mohamed Shtayyeh, un alt dirigent palestí, en declaracions a Reuters.

 Les converses de pau amb la mediació dels Estats Units van fracassar el passat mes d’abril enmig de retrets mutus. Va ser l’últim fracàs en les negociacions a la recerca de la pau i un Estat palestí des que l’Autoritat Palestina es va crear sota la batuta del predecessor d’Abbas, Iàsser Arafat, el 1993 en virtut d’acords interins.

 Abbas va signar el dimecres l’Estatut de Roma i altres 20 acords internacionals un dia després que una resolució que cridava a la fi de l’ocupació israeliana per a finals de 2017 no aconseguís el suport suficient en el Consell de Seguretat de l’ONU. Succeeix a altres passos per buscar els paraments d’un estat sense esperar al resultat de les negociacions amb Israel.

 

Reacció de Netanyahu

 El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha celebrat consultes d’emergència aquest dijous amb els seus principals ministres per discutir el pas fet per Abbas i en un comunicat ha demanat al TPI que ho rebutgi.

 “Esperem que el TPI rebutgi de forma sumària la sol·licitud enganyosa de l’Autoritat Palestina perquè l’Autoritat Palestina no és un Estat, és una entitat que està aliada amb una organització terrorista, Hamas, que comet crims de guerra”, ha defensat.

 El 2012, els palestins van aconseguir l’estatus de “estat observador no membre” a l’Assemblea General de l’ONU. Durant l’any passat, Suècia va reconèixer l’Estat palestí, mentre que els Parlaments de diversos països europeus, entre ells el d’Espanya, han aprovat resolucions no vinculants cridant als seus governs a fer el mateix.

 Els palestins busquen disposar del seu propi estat a Gaza, Cisjordània i Jerusalem Est, territoris que Israel va ocupar durant la Guerra dels Sis Dies en 1967. Els palestins consideren que la propagació dels assentaments jueus als territoris ocupats constitueix un crim de guerra que els negarà tenir un estat viable. Davant d’això, Israel al·lega arrels bíbliques i històriques amb aquestes terres i ha restat importància a la possible entrada dels palestins al TPI.

 

eleccions israelianes

 Aquests últims moviments es produeixen tan sols tres mesos abans de les eleccions generals a Israel i podrien ajudar a Netanyahu a fer calar entre els votants el seu missatge que Israel no té un soci per a la pau.

 Netanyahu, que va ser reelegit com a líder del dretà Likud aquest dijous, ha promès defensar els soldats israelians. “Israel és un país que compleix amb la llei amb un Exèrcit moral que manté totes les lleis internacionals. Defensarem als soldats israelians de la mateixa manera que ens protegeixen nosaltres”, ha afegit en el seu comunicat.

 El ministre d’Economia, Naftali Bennett, soci de coalició de Netanyahu i líder d’un partit d’extrema-dreta, ha dit que el partit Al-Fatah d’Abbas, com a soci en el govern d’unitat palestí del moviment islamista Hamàs, “pot acudir al titular de l’Haia només com a imputat “.

 Els sondejos d’opinió mostren que el Likud està empatat amb una aliança de partits de centre i centre-esquerra que acusa Netanyahu d’abandonar el procés de pau. Però atès que altres partits de dreta també estan forts, els ‘falcons’ tenen una millor opció que les ‘coloms’ de formar la propera coalició de govern a Israel.

 Una font política israeliana ha indicat a Reuters que Netanyahu podria tractar de portar davant el TPI a líders palestins per antics atacs dels grups milicians, o imposar noves sancions econòmiques a la ja asfixiada administració palestina.

 Però Israel podria ser curós a l’hora d’adoptar represàlies massa contundents. L’Autoritat Palestina ha cooperat amb les forces israelianes a la confiscació d’armes il·legals i evitant complots per part de milicians palestins.

 “Abbas està derivant aquí força de la debilitat de l’Autoritat Palestina. Ja està sota pressió financera i els israelians i els nord-americans saben que qualsevol represàlia econòmica podria fer que col·lapsi, el que perjudicaria la seguretat”, ha subratllat l’exministre palestí i acadèmic Ghassan Jatib a Reuters.

 Responsables palestins afirmen que el secretari d’Estat nord-americà, John Kerry, els ha dit en privat que qualsevol pas palestí per unir-se al TPI posaria en perill al voltant de 500 milions de dòlars en ajuda anual nord-americà.

 Mentre que els Estats Units i Israel es preocupen per la salut de l’Autoritat Palestina, un sondeig ha mostrat que la satisfacció dels palestins amb el Govern es troba en el seu nivell més baix, amb el 55 per cent dels consultats que considera que s’ha convertit en “una càrrega sobre el poble palestí”.

 El sondeig, realitzat al desembre pel Centre Palestí per a la Recerca Política i l’Estudi, ha mostrat que Hamàs és més popular que Al-Fatah. Més de la meitat dels palestins no han sentit mai parlar dels passos d’Abbas a l’ONU.

 Font: Agència Europa Press