Sr. Collboni, no sigui còmplice de l’apartheid i els crims de guerra de l’estat d’Israel


Comunicat de la Coalició Prou Complicitat amb Israel i la Comunitat Palestina de Catalunya

Si la suspensió de les relacions de Barcelona amb Israel per part de l’exalcaldessa Ada Colau va suposar “un alè d’esperança per al poble palestí”, l’anunci de l’actual alcalde de Barcelona de reprendre les relacions i triar Tel-Aviv com el destí del seu primer viatge institucional, converteix Jaume Collboni en còmplice de l’apartheid i dels crims de guerra de l’Estat d’Israel.


Quan les forces d’ocupació israelianes han assassinat a Gaza i Cisjordània almenys 215 persones palestines des de principi d’any, segons l’Oficina de Coordinació d’Assumptes Humanitaris de les Nacions Unides (OCHA), una dada que converteix el 2023 en el més sagnant de les últimes dues dècades, l’alcalde Collboni ha anunciat aquesta tarda que “reprèn les relacions suspeses amb Tel-Aviv pel govern de Colau”.


En un recent informe l’organització de defensa dels drets humans Human Rights Watch denunciava “l’ús desproporcionat de la força letal en mans de les autoritats israelianes contra nens i nenes palestins” i demanava a l’ONU que inclogui aquests crims en el seu informe anual sobre violacions greus contra menors en conflictes armats.


La decisió de Collboni està en contra de les més de 100 organitzacions de la ciutat de Barcelona i de les 4.500 persones que van donar suport a la campanya “Barcelona amb l’apartheid no, Barcelona amb els drets humans sí” reclamant la suspensió de l’agermanament amb Tel-Aviv per contribuir a l’aïllament internacional del règim d’apartheid israelià. I és una mostra més d’una doble vara de mesura: Collboni manté la suspensió de l’agermanament amb la ciutat de Sant Petersburg davant la invasió russa d’Ucraïna. Es veu que l’ocupació i l’assassinat de palestins és menys important en la visió del món de l’alcalde Collboni.


La represa de relacions tampoc està en la línia del que demanen les organitzacions internacionals de defensa dels drets humans com Amnistia Internacional i Human Rights Watch que afirmen que des de 1948 els diferents governs de l’Estat d’Israel han creat i mantingut un sistema de lleis polítiques i pràctiques concebudes per a oprimir i dominar a la població palestina, unes pràctiques que han estat catalogades d’apartheid perquè es basen en l’origen ètnic i racial que busca el sotmetiment i el control de la població palestina a les autoritats d’Israel.


La ciutat de Tel-Aviv i el seu alcalde, no només no qüestionen aquestes polítiques, sinó que se situen en l’epicentre de les decisions, implementació i manteniment del procés de neteja ètnica i colonització d’Israel contra el poble palestí.


No és el moment de reprendre relacions diplomàtiques amb Israel ni amb cap administració pública o privada d’un Estat que vulnera sistemàticament els drets humans i comet crims contra la humanitat. Ans al contrari, és el moment de fer costat a la Cort Penal Internacional, que ha obert una investigació general sobre el que està passant a Palestina, suspendre qualsevol cooperació institucional, econòmica, acadèmica o esportiva i posar en marxa la jurisdicció universal per tal que els alts responsables i funcionaris israelians que són responsables d’aquests crims de lesa humanitat siguin degudament jutjats.

A Barcelona volem ser referents en la defensa dels drets humans. Senyor Collboni, no sigui còmplice de la política genocida de l’estat d’Israel.

Premsa i comunicació:
proucomplicitat(arroba)gmail.com