La institució acull un homenatge solidari a la cultura palestina amb la participació del poeta Mohamad Bitari i el duet musical Athrodeel, entre altres artistes
Font: Diari Ara
Canviar el so de les armes pel de la música i donar veu a la població de Gaza en forma de dansa, teatre i poesia. Així és com la cultura palestina s’ha manifestat aquesta nit en un acte al Palau de la Música amb les entrades exhaurides. “Estic orgullós de la meva ciutat. De veure’ns a tots aquí per Gaza i per Palestina”, ha dit, visiblement emocionat, el poeta Mohamad Bitari abans de demanar un moment de silenci per totes les víctimes que han perdut la vida des de l’inici de l’ofensiva israeliana.
Els versos de Bitari, poeta i dramaturg palestí resident a la capital catalana, han servit per arrencar Palestina – Cultura és resistència, un manifest cultural de més de dues hores carregat de missatges esperançadors cap a un poble marcat per la lluita. Organitzat amb el suport de diverses entitats, els ingressos es destinaran a l’UNRWA, l’agència de l’ONU per als refugiats palestins, que s’ocupa de les necessitats humanitàries de la població de Gaza.
La primera part de l’acte també ha comptat amb cinc temes del pianista Faraj Suleiman, acompanyat de quatre músics, que han fet vibrar el públic amb un recital –el primer a Barcelona– d’influències de l’Orient Mitjà. Criat amb la música àrab i format en música clàssica, ha demostrat un domini excel·lent del jazz contemporani i l’art de la improvisació.
Acostar-se a una realitat silenciada
A la meitat de l’acte, Mohamad Bitari ha tornat a l’escenari per llegir en àrab una de les històries d’Els monòlegs de Gaza, una lectura dramatitzada de textos de persones anònimes de Gaza que Nadia Hafid –dibuixant de Terrassa guanyadora del premi Finestres– ha il·lustrat en directe. Una creació que ha mostrat la cruesa del conflicte a través de la història d’una mare jove a qui la guerra ha transformat la vida. “Abans només somiava amb una vida tranquil·la i ara només puc somiar que ens deixin almenys vius. […] Som ànimes. Tenim somnis, esperances i desitjos i ens mereixem viure. Aquest és el meu missatge. A tu. Al món”, clamava el text.
Mohamad Bitari llegint ‘Els monòlegs de Gaza’ amb la il·lustradora Nadia Hafid al fons.
Mohamad Bitari llegint ‘Els monòlegs de Gaza’ amb la il·lustradora Nadia Hafid al fons. Pau de la Calle
El ballarí i coreògraf Fadi Waked ha estat l’encarregat de portar la dansa damunt de l’escenari amb A ticket to another migration, un solo en el qual ha combinat folklore i tècniques modernes.
L’actriu Mar Casas, amb l’acompanyament musical de la clarinetista Cristina Pérez, ha posat veu al poema La llibertat del poble de Fadwa Tuqan. Considerada la mare de la poesia palestina, va escriure durant set dècades i la seva obra, a més de ser plenament vigent, continua sent molt valorada, no només per la temàtica sinó també per la forma, ja que va ser una de les precursores de la prosa lliure.