Organització israelià vetada a Finlàndia pel boicot, Israel irritat


Les tensions estan dominant en l’actualitat les relacions entre Tel Aviv i Hèlsinki des que una organització israeliana va patir la prohibició de participar en una exposició a Finlàndia com a part de les accions del moviment de boicot contra l’entitat sionista.

 

El Festival del Poble Mundial de Finlàndia va decidir dilluns impedir al Fons Nacional Jueu, una organització israeliana, acudir a l’exposició d’ONGs que tindrà lloc aquest mes, com cada any, a la capital finlandesa, Hèlsinki.

 

El JNF va ser informat que no se li permetria participar en l’esdeveniment a causa de “l’existència d’interrogants sobre la legitimitat de les seves activitats”.

 

Després de l’incident, l’ambaixador israelià a Finlàndia, Dan Ashbel, va contactar amb responsables del Ministeri d’Exteriors per expressar la seva irritació per la decisió, però el Ministeri va dir que “es tracta d’un esdeveniment privat sobre el qual el Ministeri d’Exteriors de Finlàndia no té cap influència “.

 

La branca finlandesa del Comitè Israelià contra les Demolicions d’Habitatges lloar, però, la decisió descrivint-la com una victòria per a la campanya del Boicot, Desinversió i Sancions contra Israel.

 

Campanya de boicot

 

La BDS és una campanya global que utilitza la pressió política i econòmica sobre Israel per complir amb els objectius del moviment -el fi de l’ocupació i colonització dels territoris palestins, plena igualtat per als ciutadans àrabs israelià i respecte al dret al retorn dels refugiats palestins-.

 

El moviment BDS contra Israel va donar començament al juliol de 2005 i va ser impulsat per 171 organitzacions palestines que van cridar a promoure “diverses formes de boicot contra Israel fins que aquest estat compleixi les seves obligacions sota el Dret Internacional”.

 

La campanya ha influït també en les lleis dels estats de la UE, que ara prohibeixen cooperar amb les companyies israelianes vinculades als assentaments en els territoris ocupats.

 

La UE ha prohibit també la concessió d’ajuts i finançament a qualsevol entitat israeliana amb seu als il·legals assentaments israelians.

 

Font: Al Manar TV    desde  palestinalibre.org