Ocupació israeliana viola de manera alarmant drets de palestins


 La prolongada ocupació per Israel dels territoris palestins provoca alarmants violacions dels drets humans de la seva població, ha denunciat avui un expert de Nacions Unides.

 

D’acord amb el relator especial per la situació dels drets humans als territoris palestins ocupats des de 1967, Makarim Wibisono, els 48 anys de presència militar de Tel Aviv desperten gran preocupació, pel seu impacte en les persones.

 

Les polítiques israelianes restringeixen la vida dels palestins i els obliguen a abandonar les seves llars, sobretot a l’Àrea C de Cisjordània ia Jerusalem oriental, va advertir després de la seva segona visita a la regió de l’Orient Mitjà.

 

Des de la seva oficina a Ginebra, el diplomàtic indonesi també va mostrar consternació per l’escenari imperant a la Franja de Gaza, sotmesa des de 2007 a un ferri bloqueig i devastada pels 51 dies de bombardejos de l’estiu passat, quan van morir més de dos mil éssers humans, 500 d’ells nens.

 

En aquests territoris es viola diàriament el dret dels palestins a la seva terra, situació particularment crítica a la Ribera Occidental amb l’expansió dels assentaments jueus, ha subratllat.

 

Tel Aviv manté la colonització de Cisjordània, incloent Jerusalem oriental, amb noves construccions, que l’ONU i la immensa majoria de la comunitat internacional rebutgen, per tractar-se d’un intent de canviar la demografia, en nom de la perpetuació l’ocupació.

 

Wibisono no va poder visitar els territoris palestins ni Israel, perquè l’estat hebreu no li va donar autorització, de fet, ni tan sols va respondre de manera formal a la sol·licitud de l’expert, qui va estar a Jordània del 9 al 12 de juny.

 

No obstant això, va precisar que va rebre informes i testimonis sobre els atropellaments.

 

“Tancar els ulls només farà que continuï aquesta pràctica, la comunitat internacional ha de garantir que els drets humans no siguin una quimera per als palestins”, va afirmar.

 

Segons el relator especial, designat el 2014 i el sisè en el càrrec, és urgent que els responsables de les violacions als territoris ocupats responguin davant la justícia.

 

En un informe, Wibisono va detallar l’impacte del domini militar i l’hostilitat israelians a Gaza i Cisjordània, com les 12 mil 600 cases totalment destruïdes a la Franja al juliol i agost últims pels bombardejos.

 

Font: Agència Premsa Llatina