Ocupació: Israel segueix endavant amb l’ampliació d’un assentament a Jerusalem Est


Israel ha votat avui continuar amb els tràmits de construcció de nous habitatges en l’assentament de Guiló, al territori palestí ocupat de Jerusalem Est, que havien quedat suspeses al setembre per pressions dels EUA.

 El Comitè de Planificació i Construcció de Jerusalem va incloure de nou en l’ordre del dia el procés de licitació que van retirar al setembre de la votació, segons els mitjans locals per coincidir amb una trobada entre el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i el president de EUA, Barack Obama, contrari a la política israeliana d’assentaments.

 Preguntada per Efe una portaveu de l’Alcaldia de Jerusalem va declarar a Efe que “els plans en qüestió no són nous, el projecte va ser aprovat al novembre de 2012” i que el procés d’ahir “es referia als detalls tècnics per a la distribució de la parcel·la dins el projecte “.

 L’administració local “continua treballant d’acord amb el pla urbanístic de la ciutat i seguirà desenvolupant Jerusalem per a benefici de tots els residents, tant jueus com àrabs”, ha afegit.

 “Era previsible que ho tornessin a votar. En el seu moment ho van retirar per evitar una vergonya política”, va valorar a Efe Bety Herschman, portaveu de l’ONG israeliana Shalom Ajshav (Pau Ara) que fa un seguiment del creixement de les colònies.

 Tres edificis ampliaran la colònia de Guiló, situada a la part de la ciutat ocupada per Israel des de la Guerra de 1967, il·legal davant el dret internacional.

 D’acord a dades de l’Oficina Central d’Estadístiques d’Israel en els primers sis mesos de 2016 s’havia iniciat la construcció de 1.195 habitatges en colònies, un 40 per cent més que en els sis mesos previs, va denunciar Shalom Ajshav.

 L’ampliació de les colònies jueves en territori ocupat són un dels principals obstacles per a la pau entre palestins i israelians i per a l’establiment d’un estat palestí independent, segons la comunitat internacional.

 Font: Agència EFE