No és antisemita boicotejar Matisyahu


En els últims dies, organitzacions antipalestinas han estat cacareando sobre la cancel·lació de la invitació de Matthew Paul Miller, un cantant americà jueu que utilitza en escena el nom de Matisyahu, per part del festival de música Rototom Sunsplash a València, Espanya.

 Matisyahu té un llarg historial de suport a les organitzacions anti-palestí. (DeShaun Craddock / Flickr)

 

Enmig de crits d ‘”antisemitisme” de la Lliga Anti-Difamació i del Congrés Mundial Jueu i de la condemna del govern d’Espanya, aquest incident s’ha convertit en l’últim pal amb el qual fustigar el moviment de Boicot, Desinversió i Sancions ( BDS) liderat per Palestina.

 “Els organitzadors del festival em van contactar perquè estaven rebent pressions del moviment BDS”, va escriure Miller a la seva pàgina de Facebook el 17 d’agost. “Volien que escrivís una carta o gravés un vídeo en què definís meus postures respecte al sionisme i el conflicte Israelià-Palestí per calmar la gent de BDS”

 

“La meva música parla per si mateixa, i jo no introdueixo política en la meva música”, ha declarat.

 

Miller va suggerir que estava sent assenyalat únicament per ser jueu: “Sincerament, era terrible i ofensiu, que com a únic jueu americà programat al festival, jo fos forçat a fer declaracions polítiques”.

 

Sota una tempesta de pressions, els organitzadors del festival van transigir, van demanar disculpes a Miller i li van tornar a convidar a actuar dissabte que ve.

 

El suport de Miller a Israel

 

¿Però va ser Miller realment assenyalat per ser jueu?

 

O va ser pel seu llarg i públic historial de donar suport de paraula i fet les violacions Israelians dels drets palestins?

 

BDS País Valencià ha explicat en una declaració per què van contactar al festival: “Les raons de la nostra indignació eren clares en els nostres missatges: La repetida defensa Matisyahu als crims de guerra i les obscenes violacions de drets humans per part d’Israel, la incitació a l’odi racial i les connexions amb grups violents i extremistes d’Israel estan en contradicció directa amb els principis de pau i drets humans d’aquest festival. “

 

La seva meta era aconseguir que el festival es responsabilitzés de la seva declarat objectiu de donar suport “la pau, la igualtat, els drets humans i la justícia social”

 

Natiu de Nova York, Miller no ha estat coaccionat per declarar que “Sóc un fort partidari d’Israel”. Però és que, a més, ha anat molt més enllà.

 

Ha encapçalat campanyes de recaptació per FIDF, els “Amics de les Forces de Defensa d’Israel”, un grup que recapta diners i exalça l’exèrcit israelià d’ocupació.

 A l’abril, va actuar en la conferència política d’AIPAC, el lobby més poderós d’Israel als EUA.

 

 

El mateix mes també va actuar en un festival proisraelià a Nova Orleans, organitzat per Chloe Valdary, el jove valor cristià-sionista dels activistes nord-americans proisraelians.

 

El grup “Aliats d’Israel”, de Valdary, que va esponsoritzar aquest festival, va ser finançat per l’organització extremista anti-palestina CAMERA, segons el diari Times of Israel.

 

Va recolzar l’atac a la Flotilla

 

Miller va ser una de les veus forts en la defensa a Israel per l’atac a Gaza a la flotilla el maig de 2010, en el qual van assassinar a 10 persones a bord del Mavi Marmara.

 

“Independentment de si aquests vaixells havien o no portar ajuda a Gaza, aquestes aigües territorials pertanyen a Israel- això està internacionalment acordat”, ha declarat en una entrevista amb The Jewish Chronicle.

 

“Creus honestament que si algú estigués al Canal de la Manxa, l’Armada Britànica faria altra cosa que no fos volar la merda fora del vaixell, simplement treure-la de les seves aigües?”, Ha afegit. “Però tot i així la gent pensarà que Israel s’ha comportat horriblement”.

 

“Cap altre país”, ha afirmat Miller, “toleraria la merda que Israel tolera”

 

Palestina No existir

 

Aquesta no va ser l’única ocasió en què Miller ha utilitzat la plataforma rebuda com a músic per promocionar els seus punts de vista anti-palestins.

 

En una entrevista a 2012 amb The Cornell Sun, va recolzar l’opinió, molt popular entre els extremistes sionistes, que els palestins i el seu país són un invent recent.

 

“Que jo sàpiga, mai va haver un país anomenat Palestina”, va dir. “Palestina era un invent que va ser creat a Israel, un cop Israel ja havia nascut”

 

La veritat és que “Palestina” és, de fet, l’únic nom per a la terra entre el mar Mediterrani i el riu Jordà que ha estat històricament utilitzat tant per sionistes com per palestins.

 

A més, l’afirmació de Miller que Palestina va ser “creada a Israel, un cop Israel ja havia nascut” equival a la negació de la Nakba- l’esborrat de la història de la neteja ètnica de 1948 per part de les milícies sionistes.

 

Almenys Miller és conseqüent. El 2011 va tuitejar un vídeo tristament cèlebre anomenat “La veritat sobre Cisjordània”, presentat pel llavors ministre d’Afers Estrangers israelià Danny Ayalon, en el qual es negava que aquest territori fos ocupat i es justificaven els assentaments israelians que són il·legals segons les lleis internacionals .

 

 

 

¿S’ha de boicotejar Miller?

 

Siguem clars. Si l’única raó per la que s’hagués sol·licitat a Miller un posicionament sobre Palestina fora la seva condició de jueu, això seria indubtablement discriminatori i inacceptable.

 

Però en qualsevol cas, són precisament els sionistes i els antisemites els que insisteixen que ser jueu i ser sionista són sinònims. Aquesta és una postura que ja ha estat llargament rebutjada per molts jueus i, per descomptat pel moviment BDS. La gran majoria dels artistes als quals s’han dirigit campanyes de la BDS en els últims anys no eren ni jueus ni israelians.

 

Tampoc són israelians les companyies a les que principalment es dirigeixen les campanyes de desinversión- com ara Veolia, Hewlett-Packard, Boeing, Motorola, G4S o Carterpillar.

 

Això és perquè BDS no és una campanya contra israelians com a tals, sinó contra les violacions israelianes dels drets dels palestins i la complicitat en aquestes violacions. Només perquè Miller sigui jueu, no vol dir que no se li pugui fer responsable del seu suport de perfil alt a les polítiques israelianes contra palestins.

 

“Subjecte als principis de les lleis internacionals i els drets humans universals, el moviment BDS, incloent PACBI, rebutja per principi els boicots d’individus basats en la seva identitat (com ara nacionalitat, raça, gènere o religió) o en la seva opinió”, declara la Campanya Palestina pel Boicot Cultural i Acadèmic d’Israel en les seves directrius.

 

PACBI diu que el boicot no apunta a individus, sinó a les institucions còmplices. Però afegeix, “un artista / escriptor individual no pot estar exempt d’estar subjecte als boicots de” sentit comú “(més enllà de l’àmbit dels criteris del boicot institucional de PACBI) en el qual ciutadans de tot el món poden trucar a la reacció del que ells percebessin com complicitat clamorosa individual, responsabilitat, o defensa de les violacions de les lleis internacionals (com ara crims de guerra o altres violacions greus dels Drets Humans), violència racial o difamacions racials “.

 

El mateix s’aplicaria a qualsevol no israelià, sigui jueu o no.

 

Consciència

 

Per tant, això és essencialment una qüestió de consciència i judici sobre si els suports de Miller als crims de guerra israelians, els seus concerts recaptadors per l’exèrcit israelià, les seves actuacions per AIPAC i altres organitzacions anti-palestines equivalen a una “complicitat clamorosa individual “.

 

Les directrius publicades per PACBI són importants, però no són lleis i els palestins no tenen el poder per fer-les complir.

 

Els grups, en aquest cas BDS País Valencià i altres a Espanya han de seguir les seves consciències. Els palestins els demanen actuar d’una manera ètica, coherent i antiracista.

 

Basant-me en la meva lectura de les directrius de PACBI i les accions i declaracions públiques de Miller, és difícil pensar que sigui poc raonable demanar-li que manifesti un posicionament clar en contra de les violacions israelianes dels drets palestins.

 

A aquesta conclusió poden arribar no només els simpatitzants del BDS, sinó també aquells amb un historial que s’oposa al boicot cultural, com ara Daniel Sieradski, l’important blocaire jueu americà que tenia a Miller com a client a la seva empresa de disseny de pàgines web.

 

“Matisyahu [Miller] no va ser exhortat per ser jueu. Va ser exhortat perquè és una figura pública pro-israelià que ha donat suport públicament a les IDF [exèrcit israelià] i ha negat la identitat palestina “, observa Sieradski. “Cada vegada que obre la boca, fica la pota escopint alguns disbarats de Hasbara [propaganda], per després fer-se enrere i dir:” Però en realitat no parlo de política “.”

 

A més, Sieradski revela més coses sobre els antecedents de Miller: “El seu mentor espiritual, Ephraim Rosenstein, a qui li atribueix la seva renaixement espiritual, viu a la Hebron ocupada, resa a Baruch Goldstein per la seva massacre en la Tomba dels Patriarques i recapta fons per a una organització que proveeix ajuda legal als extremistes israelians acusats d’assassinar palestins “.

 

Sieradski també narra una història inquietant succeïda al Festival de Beatbox de Nova York de fa uns anys, en què Miller presumptament va arrencar el cable de l’amplificador a un altre intèrpret per considerar que el seu missatge era “pro-àrab”

 

Charles Manekin, un jueu ortodox professor de filosofia i estudis jueus que bloguea amb el nom de Jeremiah Haver, apunta les incoherències d’aquells que clamen l’antisemitisme a referir-se al curt boicot a Miller.

 

“Quan grups culturals israelians són boicotejats per venir d’Israel, independentment de la seva visió política, el BDS és atacat per ser antisemita”, escriu. “Quan artistes proisraelians són boicotejats per la seva visió política, el BDS és antisemita”.

 

“Si Matisyahu, que ha fet declaracions polítiques a favor d’Israel en el passat, hagués donat suport a un estat palestí, o justícia per als palestins, no hagués estat cancel·lat, fins i tot amb les protestes del grup espanyol del BDS”, escriu Manekin. “Però un artista que ha polititzat el seu treball, no hauria de sorprendre si és desafiat per això”.

 

Jo coincideixo amb tot el meu cor.

 

Font: It is not anti-semític to boycott Matisyahu

 

Font: Ali Abunimah, Electronic Intifada. / Traducció: Mentides Sionistas