Netanyahu ordena a les seves tropes que preparin una invasió terrestre de Gaza


 

Israel va iniciar a la matinada de dimarts una operació militar de gran escala contra la franja de Gaza, menys de dos anys després de l’alto el foc després dels bombardejos que van causar gairebé 170 morts el 2012. Els de dimarts van colpejar 50 objectius a la franja, tres d’ells des de vaixells de guerra. Segons fonts de l’Exèrcit, es tracta de llançadores de coets, d’edificis i infraestructura militar de l’organització islamista Hamàs i també dels habitatges de quatre dels seus suposats militants al sud de Gaza. 

 L’Exèrcit israelià, que va batejar l’atac com Operació Marge Protector, entra així en una nova fase de les recents hostilitats amb Hamàs. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va ordenar dimarts a les seves tropes que estiguin preparades per a una possible incursió terrestre. 

 Cinc palestins han mort-dos d’ells són milicians de Hamàs-i desenes han resultat ferits en els bombardejos, segons informa el diari israelià Haaretz. 

 El president de l’Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas, va demandar dimarts la “detenció immediata dels atacs a Gaza”. Netanyahu, per la seva banda, va demanar als soldats que “es treguin els guants” al combat amb Hamàs. El seu ministre de Defensa, Moshé Yaalon, va alertar que l’operatiu militar “no acabarà en qüestió de dies”. Les Forces Armades israelianes han destacat, a més, dues brigades d’infanteria en els voltants de la Franja. 

 Assegura Israel es tracta d’una operació contra Hamàs per aturar el foc de coets al sud del seu territori. Només el dilluns van sortir de Gaza 85 projectils de diferents calibre i abast. Els islamistes, per la seva banda, van amenaçar aquesta nit amb bombardejar Tel Aviv i els seus voltants amb projectils més sofisticats i potents dels que van usar fins ara. Els seus atacs nocturns, amb 11 projectils disparats segons l’Exèrcit, van ser comparativament modestos. Però els llançaments van continuar en el matí. 

 Dilluns, Israel va mobilitzar 1.500 reservistes a la frontera amb Gaza i va endurir el to del seu discurs davant els llançaments de coets i morters des de la franja palestina, que Hamàs es va atribuir. Els islamistes van dir que atacaven en resposta a la mort de sis dels seus militants en l’esfondrament d’un túnel, la nit anterior. Va ser una de les més sagnants dels últims anys, amb nou milicians palestins morts en total. 

 L’Exèrcit nega haver bombardejat aquest túnel, parla d ‘”accident” i al · lega que l’operació desfermada aquesta nit és una rèplica als recents bombardejos amb coets sobre el sud d’Israel. Les autoritats han ordenat als habitants de la zona sud del país que es mantinguin prop de refugis de protecció. Hamàs va amenaçar amb deslligar un “terratrèmol” com a resposta a l’atac i va anunciar el llançament de nous projectils. Israel ha declarat l’alarma en una àrea de 40 quilòmetres al voltant de Gaza. 

 

 Passos cap a la operació militar 

 2 abril 2014. Al-Fatah i Hamàs pacten un Govern d’unitat pel qual posen fi a set anys d’enfrontaments fratricides. 

27 d’abril. Benjamin Netanyahu dóna per mortes les negociacions de pau dos dies abans que acabin oficialment. 

Maig 15. Dos palestins són assassinats a trets per un policia israelià mentre commemoraven la Nakba (Catàstrofe, com els palestins anomenen la fundació d’Israel) als afores d’una presó de Beitunia (Cisjordània) 

2 juny. Al-Fatah i Hamàs pacten un gabinet integrat per tecnòcrates. 

Juny 5. Israel respon al Govern d’unitat entre Al-Fatah i Hamas amb la construcció de centenars d’habitatges en assentaments. 

12 juny. Segrest de tres joves israelians als voltants d’una colònia prop d’Hebron (Cisjordània). Netanyahu apunta milicians de Hamàs com els responsables. 

12 -29 juny. Operació ‘Torneu Germans’. Israel rastreja Cisjordània en recerca dels joves segrestats i deté més de 400 palestins. Dos manifestants moren assolits per trets de les forces de seguretat israelianes. 

30 juny. Trobats els cadàvers dels tres joves israelians als voltants d’Hebron. 

Juliol 1. Israel bombardeja Gaza. 

Juliol 3. Trobat carbonitzat o adolescent palestí desaparegut la vigília. Israel mobilitza tropes cap a la frontera amb la franja de Gaza. 

Juliol 6. Tres israelians confessen l’assassinat del palestí. L’autòpsia apunta que va ser cremat viu. 

Juliol 7. Hamàs s’atribueix el llançament de més de 60 coets des de la franja de Gaza cap a Israel. Comença l’operació Marge Protector.

Font: www.elpais.com