Netanyahu consideren les paraules de Wallstrom ‘indignants, immorals, injustes, equivocades i estúpides’


El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha arremès aquest dijous contra la ministra d’Afers Exteriors sueca, Margot Wallstrom, per les seves declaracions sobre les “execucions extrajudicials” de palestins. Per Netanyahu, aquestes paraules són “indignants, immorals, injustes, equivocades i estúpides”.

“S’estan defensant d’atacants amb ganivets que volen matar-los a punyalades i els disparen. És això una execució extrajudicial?”, S’ha preguntat Netanyahu en les seves primeres declaracions sobre aquesta polèmica.

“Per què el de Sant Bernardino no és una execució extrajudicial? I el de l’altre dia a París, quan un terrorista amb un ganivet va morir tirotejat (…). La ministra d’Exteriors sueca insinua que s’ha d’investigar el que va passar a París o als Estats Units? És un gran error assenyalar Israel d’una manera absurda “, ha argumentat Netanyahu en declaracions recollides per la premsa israeliana.

El mandatari israelià ha afirmat que hi ha “una tendència natural” entre els polítics de la UE a assenyalar a Israel i tractar-lo “de manera diferent”, pel que ha demanat “reiniciar” les relacions amb la UE.

Dimarts, Wallstrom va demanar en seu parlamentària l’obertura d’una investigació per determinar si Israel ha perpetrat execucions extrajudicials.

Aquest intercanvi d’acusacions afegeix un nou capítol a les ja de per si tenses relacions entre Suècia i Israel, que s’han enfrontat públicament en diverses ocasions des que els socialdemòcrates es van fer en 2014 amb el poder. Entre les iniciatives d’Estocolm figura el reconeixement de l’Estat palestí.

Estats Units, la Unió Europea i l’ONU han expressat els seus dubtes sobre les pràctiques repressives de les forces d’Israel, responsables de 142 morts de palestins des de l’1 d’octubre de 2014. Uns 90 morts correspondrien a casos d’atacs contra objectius israelians.

Font: Agència Europa Press