Monedero retreu a Israel que doni lliçons sobre drets humans


El cofundador de Podemos afirma al Fòrum Social del festival Rototom que Tel Aviv “ha incomplert totes les resolucions de l’ONU i es permet el luxe de donar-nos lliçons”.

 Joan Carlos Monedero, durant la seva participació avui al Fòrum Social del Rototom Sunsplash per analitzar la situació a Ucraïna. EFE

 

 

BENICÀSSIM. – El politòleg, professor i exdirigent d’Podem, Juan Carlos Monedero, ha afirmat que vivim en un món “ple de contradiccions” com Israel que és el país “que ha incomplert totes les resolucions de Nacions Unides i es permet el luxe de donar-nos lliçons sobre els drets humans “.

 

Moneder ha fet aquestes declaracions aquest dissabte al Fòrum Social del festival Rototom de Benicàssim (Castelló), festival que primer va vetar i posteriorment va readmetre al cantant jueu Matisyahu. El professor va moderar el debat “Ucraïna, Europa en Guerra”, al costat de periodista i polític italià Giulietto Chiesa, i el periodista independent ucraïnès Oleg Yasinski.

 

Segons Moneder, vivim en un món “ple de contradiccions profundes”, en què els que manen “tenen una doble vara de mesurar i manegen un discurs per mantenir un statu quo”. Això implica, ha dit que “gent que ha vetat durant aquests últims anys a cantants, avui munta un escàndol”.

 

L’exdirigent d’Podem ha donat les gràcies al Rototom Sunsplash per convidar-perquè “es caracteritza per comprometre amb el millor de la política, que té a veure amb l’autoajuda col·lectiva”. No obstant això, ha afegit, “a vegades el pitjor de la política, els interessos particulars, també es colen”.

 

Entre les contradiccions de l’actual sistema neoliberal, ha explicat Juan Carlos Monedero, hi ha les d’aquells que “posen travetes no volent ajudar de manera generosa a Grècia, els que avui diuen que Tsipras és un traïdor o que Syriza ha enganyat el poble”. I ha afegit que “els que mantenen a Madrid noms feixistes als carrers són els que munten un escàndol perquè algú va penjar fa 4 anys un tuit de mal gust sobre els jueus”. “O Israel, que ha incomplert totes les resolucions de Nacions Unides, el que més ha incomplert, i es permet el luxe de donar-nos lliçons sobre drets humans”, ha agregat.

 

També s’ha referit als Estats Units, els que també “més resolucions incompleixen i s’atreveixen a dir-nos als altres com hem de comportar-nos”. Moneder ha demanat a Washington que tregui les seves “brutes mans dels països, perquè cada vegada que t’involucres en una baralla la empitjores”.

 

Ha animat igualment a “no caure en el pessimisme” ia entendre que “els pobles tenen la força de les transformació”, perquè del contrari “ja ens hauran derrotat, com a Grècia”. “Que ningú pensi que la crisi a Ucraïna no és la nostra crisi, ni la de Grècia o la de Palestina”, perquè “tots formen part del model neoliberal”.

Font: http://m.publico.es