Metges sense fronteres Gaza: Israel ha de deixar de bombardejar els civils atrapats


El personal sanitari també es troba sota el foc. 

 Des que comencés l’operació Marge Protector ‘a la franja de Gaza, la majoria de morts i ferits a Gaza són civils. El personal sanitari també es troba sota el foc, ha afirmat avui l’organització internacional mèdic-humanitària Metges Sense Fronteres (MSF). 

 

Després dels forts bombardejos de la nit de dissabte i de diumenge al matí al barri d’Ash Shuja’iyeh de la ciutat de Gaza, la majoria dels ferits que van arribar a la sala d’operacions del l’hospital d’Al Shifa, on treballa MSF, eren dones i nens. El personal de MSF ha estat testimoni de la fugida de centenars de persones de la zona. MSF demana a Israel un cessament immediat dels bombardejos a civils atrapats en la Franja de Gaza i que garanteixi la seguretat del personal sanitari i les estructures de salut. 

 

“Els bombardejos i els atacs aeris no són només intensos sinó també impredictibles. Això fa que els equips de MSF i els treballadors metges no puguin moure lliurement per proporcionar l’assistència mèdica d’urgència que ara és imprescindible “, afirma Nicolas Palarus, coordinador mèdic de MSF a Gaza. 

 

Entre els ferits al barri d’Ash Shuja’iyeh hi ha dos germans de vuit i quatre anys que pateixen cremades greus provocades per un míssil que va caure sobre la seva casa i estan ingressats a la unitat de cremats de l’Shifa. 

 

A causa dels intensos bombardejos durant tota la nit de dissabte a diumenge, la gent no va poder començar a fugir de la zona fins a l’alba. Ho van fer a peu o en cotxes sobrecarregats. Alguns ferits van aconseguir arribar a l’hospital en ambulància i altres pels seus propis mitjans. 

 

“A la sala de reanimació la meitat dels casos severs es van morir al cap d’uns minuts i la meitat van necessitar cirurgia”, afirma Audrey Landmann, coordinadora mèdica de MSF a Gaza. “La meitat dels que ingressen en urgències són nens”. 

 

A l’hospital, MSF també ha estat testimoni de la mort de dos paramèdics quan intentaven treure els ferits d’Ash Shuja’iyeh. Dos més van resultar ferits. D’altra banda, el matí d’ahir un cotxe de MSF clarament identificat va poder escapar d’un atac aeri que es va produir a escassos 300 metres. Les autoritats israelianes havien garantit poc abans la seguretat per a aquest cotxe de MSF que anava a recollir a un equip de cirurgians al pas fronterer d’Erez per portar fins a la ciutat de Gaza. 

 

“El personal sanitari i les estructures de salut han de ser respectades, i no ha d’haver atacs contra ambulàncies o hospitals o al seu voltant”, exclama Palarus. 

 

Des que Israel va llançar l’ofensiva terrestre el nombre de víctimes ha crescut exponencialment. 

 

“La versió oficial és que l’objectiu de l’ofensiva terrestre és destruir els túnels, però el que veiem en el terreny és un bombardeig indiscriminat. Els que estan morint són civils “, afirma Palarus. 

 

Les famílies de tres membres del personal de MSF s’estan refugiant en la clínica de cures post operatoris a la ciutat de Gaza. “No tenen on anar i creuar la frontera no és una opció realista” afirma Palarus. “Els refugis de les Nacions Unides estan abarrotats i les condicions d’higiene són molt preocupants”. 

 

 En resposta a l’emergència, MSF està donant suport a l’hospital d’Al Shifa a la ciutat de Gaza amb un equip quirúrgic complet, equip mèdic i subministraments d’urgència i ha donat dos estocs d’emergència a la farmàcia central de Gaza. La clínica post operatòria de MSF a la ciutat de Gaza funciona només al 30% de la seva capacitat ja que la intensitat dels bombardejos impedeix als pacients arribar-hi. Les activitats regulars de MSF a l’hospital de Nasser a Khan Yunis s’han hagut d’interrompre pel conflicte. MSF ha treballat a Gaza des de fa més de 10 anys

*Niño con graves quemaduras provocadas por un misil que cayó sobre su casa. Hospital de Shifa, Gaza. © Samantha Maurin / MSF

Font: MSF