Més de 11.000 ordres de demolició a Àrea C de Cisjordània, constata l’ONU


Unes 13.000 estructures palestines estan pendents d’ordres de demolició israelians a Cisjordània ocupada, indica Nacions Unides, que juntament amb la Unió Europea i nombroses oenagés van registrar recentment un rècord de desplaçats per aquestes destruccions.

 Més de 11.000 ordres de demolició dictades per les autoritats israelianes pesen sobre propietats palestines a Àrea C del territori ocupat de Cisjordània, el que empeny les famílies afectades a l’abisme del desplaçament forçós.

 Així es desprèn d’un informe que publica aquest dilluns l’Oficina de l’ONU per a la Coordinació d’Assumptes Humanitaris (OCHA) en els territoris palestins, titulat “Sota Amenaça”, que posa en relleu una situació que afecta en l’actualitat a unes estimades 13.000 estructures palestines, incloses habitatges, en aquest àrea del territori ocupat.

 En virtut dels Acords d’Oslo i com a mesura interina prèvia a l’establiment d’un Estat palestí, Israel reté el control directe d’aquest àrea geogràfica que abasta més del 60 per cent de Cisjordània i és llar de 300.000 palestins distribuïts en 532 àrees residencials.

 A l’Àrea C l’Autoritat Nacional Palestina és responsable de proveir educació i serveis sanitaris a la població palestina, encara que la construcció i el manteniment d’infraestructures necessàries per a la prestació d’aquests serveis roman sota l’autoritat d’Israel.

 En paral·lel, els assumptes civils com a construcció d’habitatges particulars en zona C és responsabilitat de l’Administració Civil israeliana.

 L’informe, elaborat a partir de dades d’aquest organisme dependent del Ministeri de Defensa israelià, indica que aquest país ha emès més de 13.000 ordres de demolició contra estructures propietat de palestins en aquesta zona entre 1988 i 2014.

 D’elles, més de 11.000 en l’actualitat pesen sobre edificacions, mentre que 2.802 ja van ser executades.

 El 77 per cent de les ordres de demolició afecten estructures situades en parcel·les privades palestines i prop del 60 per cent a comunitats la porció prevista per al seu demolició és considerada àrea A o B.

 

“Aquestes ordres subratllen la vulnerabilitat de milers de pobres famílies palestines algunes de les quals estan en risc imminent de desplaçament forçós”, indica l’informe.

 

El document, que recull dades de l’Oficina Central d’Estadístiques israeliana, exposa que també hi ha de l’ordre de 356.000 habitatges israelians a 135 assentaments i un centenar de colònies jueves conegudes com “enclavaments” o “proto-assentaments” a Àrea C.

 En ambdós casos aquestes construccions per a ús civil contravenen el dret internacional i l’últim, també considerades il·legals d’acord amb la legislació israeliana.

 Durant el mateix període registrat, Israel va emetre un total de 6.948 ordres de demolició contra estructures en assentaments jueus a Àrea C, de les quals el 12,3 per cent es van executar en relació al prop del 20 per cent en comunitats palestines.

 Malgrat que la població palestina està protegida i els assentaments són il·legals segons la llei internacional, l’informe assenyala que les zones de planificació per a assentaments jueus és 13 vegades més gran que la planificada per als palestins.

 I censura el fet que la manca d’adequada planificació i la “distribució discriminatòria” de terrenys públics, fan que sigui pràcticament impossible per a un palestí obtenir permisos de construcció en la major part de l’Àrea C.

 Així, subratlla que menys de l’1 per cent de l’Àrea C ha estat planificada per a la construcció palestina i que fins i tot infraestructures molt bàsiques com haimes o reixes requereixen permisos de construcció.

 Les dades oficials indiquen que entre 2010 i 2014 només el 1,5 per cent de les sol·licituds de permisos de construcció sol·licitades per palestins van ser aprovats per les autoritats israelianes.

 Conclou que aquesta situació impedeix el desenvolupament d’adequades habitatges, infraestructures i mitjans de vida a les comunitats palestines de l’Àrea C i té conseqüències significatives per a tota la població de Cisjordània.

 

Font: Agència EFE