La presidenta de la Comunitat Palestina a Catalunya analitza les conseqüències dels bombardejos a Gaza i l’ocupació de Cisjordània
Font: NacióDigital | per Andreu Merino , 20 de setembre de 2020 a les 17:18
Natàlia Abu Sharar és la presidenta de la Comunitat Palestina de Catalunya. L’entitat agrupa més de 400 famílies de palestines i es defineix com a laica, democràtica, plural i participativa. Entre els seus objectius hi ha la sensibilització sobre l’ocupació israeliana i les conseqüències que això té per als palestins.
Abu Sharar explica com han viscut els palestins residents a Catalunya els constants bombardejos israelians a Gaza i l’avenç imparable de l’Estat d’Israel a Cisjordània. Mentre això passa al Pròxim Orient, a Catalunya no deixen d’arribar refugiats palestins, alguns dels quals fugen ara de Síria.
– Hem viscut un mes d’agost amb constants bombardejos a la Franja de Gaza. Quines notícies arriben des d’allà a la Comunitat Palestina de Catalunya?
– Des del primer bombardeig hem tingut gent allà que ens ha informat. Estan bombardejant objectius civils amb l’excusa d’estar atacant a Hamàs. Aquest cop, a més dels bombardejos, també han endurit les restriccions a la Franja. Per exemple, ara la gent que hi viu té només quatre hores d’electricitat al dia i abans en tenien vuit. La manca d’electricitat afecta tant els hospitals com les cases, ja que les famílies no poden guardar el menjar. Gaza és una presó i ara la por és que hi entri la Covid-19.
– Hi podria entrar tot i el bloqueig?
– A través d’Egipte sí, pels palestins que tornen a Gaza des d’allà. La por és que entri algú sense ser detectat i ser passa serà un desastre.
– Des de la Comunitat Palestina com van rebre la notícia de l’acord entre Israel i els Emirats Àrabs?
– Ara fan oficial l’acord però les relacions hi són des de fa temps. Els palestins sabem que molts països àrabs van amb Israel, perquè és qui té el poder.
– Sobre el paper l’acord hauria de permetre aturar l’annexió de Cisjordània a Israel però el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ja ha dit que aquesta suspensió és només temporal.
– L’annexió continua dia a dia. Sent realistes, tot Palestina està ocupada i cada dia hi ha més segregació de terres, demolició de cases… Cada dia agafen una mica més de terreny i l’ocupen. Una de les tàctiques d’Israel empre ha estat separar la població palestina. Ara aquesta població està repartida entre Gaza, la palestina històrica (actual Estat d’Israel), Cisjordània i Jerusalem. Això no vol dir que tots els palestins que visquin en un d’aquests llocs tinguin els mateixos drets, perquè cadascú té unes limitacions a l’hora de desplaçar-se pel territori. Jo soc d’Hebron (Cisjordània) i allà no tota la població té dret a anar a la zona on hi ha els colons. Palestins i israelians no tenen els mateixos drets. De fet, la vida d’un palestí val menys que la d’un israelià. Si durant els bombardejos a Gaza hagués mort un sol soldat israelià, no hauríem parat de veure-ho a les notícies. En canvi, moren centenars de palestins i no passa res.