Antonio Zubillaga, coordinador d’Operacions de l’Agència de Refugiats de l’ONU a Gaza ens explica que malgrat el cessament de les hostilitats i la calma aparent les destrosses i l’escassetat no tenen fi. Els bancs no tenen efectiu, l’aigua pot desaparèixer i l’electricitat és escassa, tot just dues hores de subministrament i, en alguns casos, la foscor reina.
Els gazatíes estan vivint un respir des que s’instaurés la treva humanitària sobre el territori de la Franja de Gaza. “La gent està sortint per veure què ha estat de les seves cases”, ens ha explicat Antonio Zubillaga, coordinador d’Operacions de la UNRWA a Gaza (l’Agència de Refugiats de l’ONU a Gaza). “Els gazatíes estan sortint als mercats, compren carn, arròs, verdures, han de proveir-se de menjar aprofitant aquests dies de tranquil · litat”, sentencia el responsable de l’ONU.
Així, l’alto el foc provisional està servint a la població civil assetjada per prendre uns moments de tranquil · litat en la tragèdia, però, tot i aquesta calma momentània, la veritat és que els desastres de la guerra han provocat que els edificis hagin quedat reduïts a enderrocs, l’aigua portable sigui un bé escàs i el poder encendre una bombeta sigui una cosa merament anecdòtic.
La setmana passada es coneixia la notícia que l’única central elèctrica que proveeix de subministrament a Gaza havia estat objecte dels bombardejos de les Forces Armades d’Israel, d’aquesta manera aquesta zona de Palestina es quedava sense subministrament, i la població a les fosques. L’organització Save The Children denunciava que la manca de combustible i l’escassetat d’energia elèctrica podrien forçar a tancar els centres mèdics de la Franja de Gaza.
Zubillaga ens confirma els pitjors presagis, tot i que s’estan vivint moments de pau a Palestina: “A la part Nord de la Franja només té dues hores de subministrament elèctric i al Camp de Nusedrat meus companys m’han informat que no hi havia electricitat fins ahir “. i ens ha explicat un fet que en una llar occidental seria difícil de creure:” La població que té sort i viu prop de generadors elèctrics pot carregar els seus mòbils, si no, estan totalment incomunicats “.
Fins i tot no tenen possibilitat d’retrirar diners en efectiu dels bancs, els caixers estan arrasats, com la resta d’edificis de la Franja: “La gent ja no té efectiu, els bancs ja no funcionen i la gent està pagant a crèdit”.
L’aigua amenaça amb desaparèixer
Zubillaga afirma que la gent està tirant als carrers en un intent d’intentar fer “una vida normal”. Ara les reparacions que s’estan duent a terme les organitzacions humanitàries és pel que fa al subministrament d’aigua i la planta elèctrica de la Franja. El responsable de l’ONU sobre terreny palestí explica que els perills que corren els gazatíes tenen a veure amb l’afluència d’infeccions per no poder rentar-se correctament i que, de fet, l’aigua amenaça amb desaparèixer.
El problema, matisa, és que les bombes d’aigua moltes vegades estaven destrossades, i altres vegades els pous no tenien aigua en el seu interior per proveir la població. L’única manera que tenen de poder rentar-se és a través dels tancs que estan subministrant les organitzacions humanitàries i la UNWRA i amb les reserves dels aqüífers. Però aquí hi ha un problema: “Els aqüífers estan a prop del mar i no els serveixen per calmar la seva set, només els serveixen per banyar-se”.
De moment, Israel i les milícies palestines a Gaza liderades pel grup islamista Hamàs han complert els pactat en la primera jornada d’un alto el foc de 72 hores.
Delegacions de les dues parts es troben avui al Caire, on es va anunciar la treva dilluns passat, per abordar l’opció de pactar un cessament d’hostilitats de més calat, amb el Govern egipci com a mediador. Aquesta no és la primera vegada que el país decideix intervenir per aconseguir acords de pau entre Israel i Hamàs, ja va ser en l’anterior ofensiva “Pilar Defensiu”, quan Hillary Clinton i Mursi van mantenir reunions per aconseguir el cessament de les hostilitats sobre la Franja.
La Franja palestina ha registrat, des de l’inici de l’última ofensiva israeliana el 8 de juliol, 1.867 morts i 9.563 ferits, la majoria civils, segons dades del Ministeri de Sanitat a Gaza.
Font: Elena Santorromán, lainformacion.com