La ira d’Israel després que Nacions Unides aprovés una resolució que demana posar fi als assentaments jueus en territoris palestins


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
El primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, va demanar el suport de Donald Trump perquè demanés que el govern dels EUA rebutgés la resolució de Nacions Unides.
 
Sense la tradicional oposició dels Estats Units, el Consell de Seguretat de Nacions Unides va aprovar aquest divendres una resolució que urgeix a posar fi als assentaments d’Israel als territoris palestins.
El document va ser aprovat amb 14 vots a favor i una abstenció, la de la EUA, país que sempre s’havia oposat a les resolucions en contra d’Israel, el seu aliat al Pròxim Orient.
El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va dir que el seu país no acataria els termes de la resolució, que va qualificar de vergonyosa.
El líder israelià va cridar a consultes els seus ambaixadors a Nova Zelanda i Senegal, dos països que van recolzar el document i va tallar tots els programes d’ajuda cap a la nació africana.
La resolució havia estat redactada per Egipte però paralitzada aquest dijous després que Netanyahu solicitarala intervenció de Donald Trump, el president electe dels EUA, que va demanar als representants egipcis que la retiressin.
No obstant això, aquest divendres la proposta va ser plantejada de nou per Malàisia, Nova Zelanda, Senegal i Veneçuela de forma conjunta, països que no són membres permanents del Consell.
10 preguntes per entendre per què barallen israelians i palestins

“Conspiració”

El tema dels assentaments jueus en territoris palestins és una de les disputes més polèmiques entre els israelians i els palestins, ja que aquests últims els veuen com un obstacle per a la pau.
Israel espera treballar amb el president electe Trump i amb tots els nostres amics al Congrés
Benjamin Netanyahu, primer ministre israelià
A través d’un comunicat, Netanyahu va criticar el paper dels EUA i al president Barack Obama.
“El govern d’Obama no només no protegeix Israel contra aquesta emboscada a l’ONU, sinó que conspira amb ella entre bastidors”, va dir.
“Israel espera treballar amb el president electe Trump i amb tots els nostres amics al Congrés, republicans i demòcrates per igual, per negar els efectes nocius d’aquesta absurda resolució”.
Un portaveu del president de l’Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas, va qualificar la resolució com “un gran cop a la política israeliana”.
Saeb Erakat va indicar que la resolució representava una victòria del dret internacional.

“Violació de la llei”

A prop de 500.000 jueus viuen a 140 assentaments construïts des de l’ocupació de Cisjordània i l’est de Jerusalem des de 1967.
Segons la resolució, els assentaments “constitueixen una flagrant violació de la llei internacional i un gran obstacle per aconseguir una solució de dos estats, així com una pau, justa, duradora i completa”.
Però Israel defensa el seu dret de manejar el territori i rebutja que sigui il·legal.
 
La fi dels assentaments jueus en territoris de Palestina ha estat una de les exigències de les autoritats palestines per fer la pau amb Israel.
L’ambaixadora dels EUA davant l’ONU, Samantha Power, va dir que la resolució reflecteix els “fets sobre el terreny” que el creixement dels assentaments havia estat accelerant.
“El problema dels assentaments s’ha tornat tan dolent que això amenaça a una la solució de dos estats”, va dir.
Va criticar el suport de Netanyahu a l’expansió d’assentaments dient: “No es pot al mateix temps defensar l’expansió dels assentaments i advocar per una solució de dos estats que posaria fi al conflicte”.
No obstant això, Power va dir que EUA no anava a votar a favor de la resolució perquè la proposta era d’un enfocament “massa estret”.
Va afegir que fins i tot si es desmantellaren tots els assentaments, les dues parts encara haurien de reconèixer “veritats incòmodes” i prendre “decisions difícils” per aconseguir la pau.
 
A part d’Israel i EUA, els altres 14 membres del Consell de Seguretat van votar a favor de la resolució.

“Vergonyosa”

Després de la votació, l’ambaixador d’Israel davant l’ONU, Danny Danon, va dir: “Era d’esperar que el major aliat d’Israel actués d’acord amb els valors que compartim i que hagués vetat aquesta resolució vergonyosa”.
“No tinc dubtes que la nova administració nord-americana i el nou secretari general de l’ONU inauguraran una nova era en termes de la relació de l’ONU amb Israel”, ha afegit.
Poc abans de la votació, un alt funcionari israelià, citat per l’agència de notícies Associated Press, ha acusat el govern d’Estats Units de “cuinar amb els palestins una resolució extrema contra Israel a esquena d’Israel”.
El funcionari, que no va ser identificat, va afegir: “Aquest
 
Font: BBC Internacional