Israel pren represàlies contra els països que van votar a l’ONU contra les colònies


 L’ambaixador d’Espanya, entre els convocats – El president israelià es replanteja la relació amb Nacions Unides i acusa els EUA d’abandonar al seu aliat

 

Israel ha posat en marxa una campanya de represàlies contra els països que van votar a favor de declarar il·legals les colònies jueves als territoris ocupats en una reunió del Consell de Seguretat de l’ONU celebrada el divendres. Espanya, que presidia la reunió, és un d’ells. La votació de condemna, primera que Israel rep, va tirar endavant gràcies al fet que els EUA van decidir abstenir-se en comptes d’usar -com fa sempre- el dret de veto. Els altres catorze països van votar a favor.

 

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ja va anunciar el mateix divendres que el seu Govern no compliria els termes d ‘ “aquesta resolució vergonyosa” i va atacar a l’administració Obama per “abandonar a la seva sort” a Israel. “No només ha fracassat en protegir Israel contra aquesta conspiració a l’ONU, sinó que s’ha confabulat amb ella entre bastidors”, ha denunciat.

 

Dissabte, el cap del Govern israelià va ordenar al Ministeri d’Exteriors revisar les relacions amb l’ONU i interrompre de manera immediata el finançament a “cinc” dels seus organismes “particularment hostils a Israel”.

 

Netanyahy va ser encara més lluny ahir i va convocar els ambaixadors dels països del Consell de Seguretat per retreure’ls el seu suport a la resolució. Un darrere l’altre, els representants de la Xina, França, Rússia, Gran Bretanya, Espanya, Egipte, Japó, Ucraïna, Uruguai i Angola van anar visitant als seus interlocutors en el Ministeri d’Exteriors a Jerusalem per a una “reunió de clarificació”, segons fonts diplomàtiques consultades per l’agència Efe.

 

L’oficina de Netanyahu també ha convocat l’ambaixador dels EUA, Dan Shapiro, amb la intenció de “retreure” l’abstenció del seu país a l’ONU, segons el servei de notícies Ynet. Es tracta d’una convocatòria sense precedents en la història diplomàtica dels dos aliats, la relació ha experimentat un progressiu deteriorament en els vuit anys de mandat d’Obama, precisament per culpa de la contundent negativa de Netanyahu a modificar una mica la política d’assentaments.

 

La resolució exigeix ​​el cessament “immediat” i “complet” dels assentaments jueus al territori ocupat de Cisjordània i Jerusalem Est i insisteix que la solució al conflicte de l’Orient Mitjà passa per la creació d’un Estat palestí que convisqui al costat d’Israel.

 

El president electe dels EUA, Donald Trump, va dir dissabte que l’aprovació de la resolució 2334 contra els assentaments és una “gran derrota per a Israel que farà molt més difícil negociar la pau”. “Molt malament, però ho aconseguirem de totes maneres”, va escriure el magnat en el seu compte de Twitter.

 

El president palestí, Mahmud Abbàs, va qualificar la resolució de “fort bufetada” a Israel. “És un missatge clar de la comunitat internacional que, independentment del que el Govern israelià faci, les colònies al territori ocupat són il·legals”, va dir el secretari general de l’Organització per a l’Alliberament de Palestina (OAP), Saeb Erakat.

 

Font: Diari de Girona