Govern uruguaià demana el ‘retirada immediata’ d’Israel de la Franja de Gaza


En un comunicat de Cancelleria es condemna el “repudiable atac” a una escola de l’ONU per part de l’exèrcit israelià 

 El govern uruguaià va criticar durament l’operativa israeliana a la Franja de Gaza. A través d’un comunicat que es va publicar aquest dijous al web del Ministeri de Relacions Exteriors, el Poder Executiu va marcar la seva posició davant del conflicte i entén que l’Exèrcit israelià ha de retirar del territori palestí. 

 Segons el text, el govern “deplora la continuació de les operacions militars a la franja de Gaza i expressa la seva més profunda consternació pel repudiable atac realitzat per les forces armades israelianes contra una escola de l’ONU, que es va saldar amb l’assassinat de desenes de civils indefensos “. 

 Al seu torn, el comunicat sosté que els “dramàtics fets i les seves nefastes conseqüències” són “clarament violatoris del dret internacional i del dret internacional humanitari”. 

 El govern uruguaià diu que “no és admissible sota cap pretext que la població civil sigui atacada com a objectiu militar”, i que “aquests fets haurien de cridar a la reflexió a les parts en conflicte per aturar aquesta escalada de violència i acceptar en forma urgent un alto el foc incondicional i definitiu “. 

 En aquesta línia, el president José Mujica està avaluant anomenar “a consulta” l’ambaixador d’Uruguai a Israel, Abram Greiver. “Ho estem analitzant seriosament”, va dir el mandatari al setmanari Cerca. 

 

Comunicat de premsa complet del Ministeri de Relacions Exteriors: 

 “El govern de la República Oriental de l’Uruguai deplora la continuació de les operacions militars a la franja de Gaza i expressa la seva més profunda consternació pel repudiable atac realitzat per les forces armades israelianes contra una escola de l’ONU que es va saldar amb l’assassinat de desenes de civils indefensos refugiats en aquest lloc sota la tutela de les Nacions Unides. 

 Aquests dramàtics fets i les seves nefastes conseqüències per a ambdues societats, alimentant l’odi, els desitjos de venjança i la intolerància, atempten contra la sensibilitat humana i són clarament violatoris del dret internacional i del dret internacional humanitari. 

 No és admissible sota cap pretext que la població civil sigui atacada com objectiu militar, ja que la mort de dones i nens d’acord amb la llei internacional podria ser considerada com un crim de guerra susceptible de ser jutjat en la jurisdicció internacional. 

 Aquests fets haurien de cridar a la reflexió a les parts en conflicte per aturar aquesta escalada de violència i acceptar en forma urgent un alto el foc incondicional i definitiu per a les hostilitats, s’ha de fer un retirada immediata de les tropes israelianes de la Franja de Gaza “. 

 Font: L’Observador – Uruguai