FIDH considera 'desequilibrada' la posició de UE sobre Gaza davant Israel


L”organització demana als estats membres que “revisin la seva posició” i prenguin mesures com considerar sancions individuals 

 

La Federació Internacional de Drets Humans (FIDH) va titllar avui de “desequilibrada” la posició expressada per la Unió Europea (UE) pel que fa als crims comesos pel moviment islamista palestí Hamàs davant els que comet Israel. En un comunicat, la FIDH considera que la UE “condemna i qualifica” els crims comesos per Hamàs i altres grups similars a la franja de Gaza i es “s”absté” de qualificar les comeses per les Forces de Defensa d”Israel. 

 

Segons la UE, Israel té dret “legítim” a defensar-se davant qualsevol atac, encara que la seva operació militar a Gaza hauria de ser “proporcionada i d”acord amb el dret internacional humanitari”, va recordar la FIDH. La postura de la UE cap als dos governs (israelià i palestí) és també “desigual”, a passar del compromís de la UE per la arribar a una solució de dos Estats, ha informat la FIDH. 

 

En aquest sentit, ha considerat que el suport de la UE a la construcció de l”Estat palestí està condicionat a una “perspectiva basada en el respecte de l”Estat de Dret i els drets humans”, mentre que el suport, l”ajuda i cooperació amb el Govern israelià no ho està. Per a la FIDH les conclusions de la UE indueixen a una “doble moral, que amenacen la credibilitat del compromís europeu casino en suport dels drets humans i el dret internacional en tot el món”. 

 

També va recalcar que entre les seves conclusions la UE no es refereix als drets de les víctimes, a la justícia i la rendició de comptes, ni insti que els responsables dels crims siguin portats davant la justícia. 

 

La FIDH va demanar a la UE i als seus estats membres que “revisin la seva posició” i prenguin mesures com considerar sancions individuals dirigides contra els responsables o prohibir els productes procedents de zones de violen el dret internacional humanitari. Així mateix, ha instat que neguin les llicències d”exportació quan existeixi risc que la tecnologia o equips destinats a ús militar puguin ser utilitzats per greus violacions del dret internacional humanitari. 

 

Font: Agència EFE