Exposició Fins al 26/02 – IMATGES CONTRA L’OBLIT. Memòria històrica de la Nakba a Catalunya.


La fotògrafa Ester Pérez Beranguer i el documentalista Manuel Atuan mostren al Pati Llimona una col·lecció de retrats d’alguns companys de la Comunitat Palestina de Catalunya, que relaten la seva experiència vital de l’exili

Autor: Josep Maria Cortina . Font: Revista Núvol

21/01/2022

El Centre Cívic Pati Llimona, a Ciutat Vella, presenta una exposició centrada en la memòria que membres de la comunitat palestina residents a Catalunya tenen del seu país i de l’exili al qual es van veure forçades les seves famílies.  L’exposició IMATGES CONTRA L’OBLIT. Memòria històrica Palestina. Vivències de la Nakba a Catalunya. es podrà veure fins al 26 de febrer.

Ahmad Atawneh / Foto: Ester Pérez

Enguany es commemora el 75 aniversari del pla de partició de Palestina en dos Estats a través de la resolució 181 de l’ONU que va comportar l’anomenada Nabka: l’expulsió de més del 70% de la població palestina que va ser foragitada de les seves terres i l’inici d’un exili massiu.

Membres de diverses famílies varen anar arribant en diferents moments a casa nostra i avui constitueixen l’Associació Comunitat Palestina de Catalunya que ha participat activament en un projecte que, com assenyala la seva presidenta Natalia Abu-Sarar,té com a objectiu “reafirmar que Palestina existeix i mai perdrem l’esperança i continuarem lluitant per la nostra terra”.

Una mostra com aquesta em sembla molt oportuna en uns moments en què l’ocupació de les terres palestines per l’Estat d’Israel –concebuda com a suposada reparació del genocidi jueu i que de fet n’ha generat un altre de nou– sembla un tema assumit per l’opinió pública que ja no es discuteix i es considera plenament legítim i consolidat.

La fotògrafa Ester Pérez Berenguer està especialitzada en fotografia documental i tallers de fotografia participativa. Té una àmplia experiència en matèria de cooperació internacional i des del 2018 és presidenta de l’Associació SUDS – Internacionalisme, Solidaritat i Feminismes. Amb aquest perfil ha treballat en estret contacte amb Manuel Atuan, videògraf palestí i amb nou membres de la Comunitat Palestina de Catalunya –integrada per més de tres-centes persones– i el resultat és aquesta mostra que avui es presenta. 

Ibrahim Behsani / Foto: Ester Pérez

A l’exposició del Pati Llimona es mostra un retrat de cada un d’ells –sis homes i tres dones– acompanyats cadascun per un breu text que relata l’experiència vital del seu exili i d’un seguit de fotografies familiars i documentació administrativa que l’expliquen.

El conjunt ofereix un relat profund de la força dels records que tots ells, tot i haver aconseguit una raonable incorporació a la societat del nostre país, mantenen ben vius com demostren les fotografies familiars fetes encara a Palestina que guarden amb una gran veneració.

Els retrats d’Ester Pérez estan disparats en els espais interiors dels domicilis particulars amb llum natural que entra a través de les finestres. Les persones es mostren en actituds reflexives que reflecteixen molt bé els sentiments d’enyorança que hem esmentat. Podem dir que això tradueix perfectament les intencions de l’autora que, com diu ella mateixa, “volia explicar la història d’un poble però concentrant la mirada en la realitat individualitzada de les persones, els seus rostres i els seus sentiments personals; mostrar els seus espais íntims de resistència”. Uns objectius que s’assoleixen a bastament.

Passaport d’un familiar de Salam Al-Maslamani / Foto: Ester Pérez

El plantejament expositiu és senzill, però molt eficaç. Cada panell presenta el retrat de la persona, acompanyat del text biogràfic esmentat i, al seu costat, les fotos dels àlbums familiars muntades volant sobre unes imatges en blanc i negre i de gran format de paisatges de Palestina que s’han positivat en uns tons molt suaus per tal que les acompanyin sense distreure l’atenció de l’espectador. Cal mencionar també en aquest terreny la qualitat del positivat realitzat pel laboratori fotogràfic EGM.

Sala de Pati Llimona / Foto: Ester Pérez

D’altra banda, tot aquest material es presenta també en una pàgina web que ofereix, de fet, una veritable visita virtual. Aquesta és una línia expositiva que cada dia resulta més freqüent. Podem dir que es tracta, en certa manera, de la substitució dels catàlegs o fulletons que es posa a l’abast dels visitants que vulguin repassar la visita o que no hagin pogut fer-la de forma presencial.

Miasar Husein / Foto: Ester Pérez

Estem davant, en resum, d’una exposició breu, però carregada de sentit. Oportuna pel seu contingut i amb una intenció i uns valors fotogràfics molt encertats. Han col·laborat en la seva producció l’Associació SUDS, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i els Ajuntaments de Barcelona i del Prat de Llobregat.