EUA adverteix Palestina de ‘conseqüències’ si continua adhesió al Tribunal Penal Internacional


 

“No hauria de ser una sorpresa que hagi conseqüències per aquest pas, però continuem revisant” la situació, va explicar un funcionari del Departament d’Estat nord-americà, que va sol·licitar l’anonimat.

 

El Govern nord-americà ha advertit avui sobre possibles “conseqüències” per a Palestina si continua el procés per ingressar al Tribunal Penal Internacional (TPI), amb la intenció d’acusar Israel d’haver comès crims de guerra en assentaments jueus a Palestina.

 

“No hauria de ser una sorpresa que hagi conseqüències per aquest pas, però continuem revisant” la situació, va explicar un funcionari del Departament d’Estat nord-americà, que va sol·licitar l’anonimat.

 

Estats Units contestava d’aquesta manera a l’anunci fet avui per l’ambaixador de Palestina davant l’ONU, Riad Mansour, que va assegurar que ja s’ha efectuat l’enviament de documentació per entrar al TPI.

 

En aquest sentit, el funcionari nord-americà va apuntar a l’ajuda financera que rep l’Autoritat Palestina per part dels Estats Units.

 

“Subratllaria que l’assistència dels Estats Units a l’Autoritat Palestina ha jugat un paper valuós en promocionar l’estabilitat i la prosperitat no només per als palestins, també per a Israel”, va dir en un breu comunicat.

 

Els documents originals van ser entregats ahir al coordinador especial adjunt del procés de pau a l’Orient Mitjà a Ramallah, James Rawley, i el tribunal té ara 60 dies per acceptar o no la sol·licitud, ha indicat Mansour.

 

En cas positiu, Palestina podrà acollir-se a 16 convencions i tractats internacionals que comprèn el TPI i ja ha anunciat que sol·licitarà una investigació retroactiva al Tribunal de la Haya sobre crims de guerra comesos per Israel en assentaments jueus a Palestina.

 

La petició d’adhesió palestina va ser anunciada el 31 de desembre pel president de l’Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbàs, un dia després que l’última proposta palestina que buscava posar fi a l’ocupació israeliana fracassés en el Consell de Seguretat de l’ONU.

 

Estats Units ja va criticar llavors la proposta a l’assenyalar que és “contraproduent” per al procés de pau entre Palestina i Israel.

 

Font: Agència EFE