Etiquetatge UE de productes procedents de colònies israelianes insuficient per complir amb el dret internacional


El Comitè Nacional de Boicot, Desinversió i Sancions (BNC per les sigles en anglès), la coalició més àmplia de la societat palestina que lidera el moviment global del BDS, considera que la intenció de la Unió Europea d’etiquetar els productes de les colònies israelianes , anunciat en una roda de premsa recentment, és una mesura insuficient per complir amb les obligacions legals sota el dret internacional.

 

 

 

La roda de premsa de l’Alta Representant de la UE Federica Mogherini va tenir lloc després de la reunió dels ministres d’afers exteriors dels 28 Estats membres de la UE a Luxemburg. El creixent consens europeu entorn a l’etiquetatge dels productes de les colònies israelianes és el reflex d’una creixent pressió sobre el poder legislatiu per acabar amb la intensa complicitat amb les violacions del dret internacional comeses per Israel i contra els drets humans de la població palestina .

 

Rafeef Ziadah, membre de la Secretaria del BNC comentava, “Si la UE vol ser seriosa en la implementació de la seva política de no-reconeixement de sobirania israeliana sobre els territoris àrabs ocupats en 1967, ¿per què no implementa prohibició a la importació de productes d’empreses israelianes que operen il·legalment en els territoris ocupats? Simplement l’etiquetatge, en lloc de la prohibició, de productes il·legals de les colònies mostra la hipocresia política per excel·lència. “

 

Ziadah afegia, “La pressió del moviment BDS ha de seguir des de les bases al llarg d’Europa per forçar les persones del poder legislatiu al fet que els estats europeus compleixin amb les seves obligacions sota el dret internacional.”

 

“Com a mínim, han d’imposar un embargament militar d’importació / exportació sobre Israel, com es va fer amb la Sudàfrica de l’apartheid, i implementar les recomanacions de l’European Council on Foreign Relations de paralitzar totes les transaccions financeres amb bancs israelians que financen l’ocupació israeliana, incloent el mur i les colònies. “

 

Mahmoud Nawajaa, Coordinador General del BNC, explicava, “Un any després de la massacre del 2014 a Gaza, el mínim que la UE hauria de fer és no recompensar i mantenir relacions amb entitats que es beneficien de les greus violacions israelianes del dret internacional. No fer-ho suposaria una farsa de l’declarat compromís de la UE amb els drets humans. També realçaria la impunitat d’Israel, servint efectivament com a al·licient per cometre noves Mascres contra el poble palestí. “

 

Riya Hassan, la Coordinadora d’Campanyes Europees del BNC, concloïa, “La UE està legalment obligada, i d’acord amb la seva carta i principis, de cessar en aquesta col · lusió amb Israel i els seus greus violacions del dret internacional. Al marge de prohibir béns produïts per empreses israelianes operant en els territoris ocupats, això requereix suspendre el Tractat d’Associació UE-Israel, basant-se en la persistent infracció d’Israel de la segona clàusula del Tractat en relació al respecte pels drets humans. “

 

Més de 300 sindicats, ONG i altres organitzacions de la societat civil al llarg d’Europa han clamat a la UE perquè acabi amb el seu suport als crims d’Israel, incloent la suspensió del Tractat d’Associació UE-Israel. Aquesta iniciativa va ser recolzada per més de 60 eurodiputades i eurodiputats.

 

A causa de la pressió pública i política per part d’organitzacions palestines i europees, la UE va introduir una política declarant que no ha de facilitar finançament per o permetre la participació en projectes de la UE si aquesta participació significa el reconeixement de sobirania israeliana sobre territori ocupat a Palestina o Síria.

 

No obstant això, la UE continua facilitant fons a companyies militars israelians com Elbit Systems i Israeli Aerospace Industries, i també a la Hebrew University, que està parcialment situada a Jeruslaén Aquest ocupat.

 

El moviment global de BDS, que últimament ha guanyat terreny sense precedents, busca aïllar acadèmica, cultural, econòmica i militarment al règim israelià d’ocupació, colonialisme i apartheid fins que el poble palestí pugui exercir el seu inalienable dret a l’autodeterminació. Com a mínim, això significa un final de l’ocupació de 1967 i el cessament del sistema d’apartheid israelià, i el retorn dels refugiats i refugiades palestines a casa i terres de les quals van ser desplaçades des de la Nakba de 1948.

 

BNC

 

Traducció: ISM a l’Estat Espanyol

Font: BNC

 Font: ISM – Espanyol