El presoner palestí Muhammad al-Qiq pot morir en qualsevol moment


Metges israelians diuen que el pres palestí Muhammad al-Qiq podria morir en qualsevol minut.

 

El periodista de 33 anys d’edat, es manté en vaga de fam a l’hospital Haemek a Afula, al nord de l’actual Israel, per al 75è dia consecutiu dissabte.

 Hiba Masalha, un advocat de la Comissió de l’Autoritat Palestina per a Assumptes detinguts i ex detinguts, va visitar al-Qiq divendres a la nit a l’hospital en el qual es manté sota una ordre judicial israeliana.

 Masalha va dir que al-Qiq es troba en una “lluita contra la mort”

 Una foto tuitejat per la cadena de notícies Quds dissabte mostra al-Qiq amb un Alcorà al costat del seu llit d’hospital:

 “Hi ha hagut un greu deteriorament en l’estat de salut del periodista detingut Muhammad al-Qiq,” Masalha va declarar al diari la TV Quds.

 “Ell ha perdut completament la capacitat de parlar. Ell segueix patint fatiga, marejos i respiratoris a causa de la continuació de la vaga de fam i el seu rebuig d’un tractament d’alimentació forçosa per al 74 dia consecutiu “, va dir.

 Masalha va afegir que la condició d’al-Qiq s’ha agreujat després del seu rebuig a la decisió de l’alt tribunal israelià per “congelar” el seu ordre de detenció administrativa.

 Dijous, els jutges israelians “van congelar” la detenció d’al-Qiq – i van disposar que romangui a l’hospital Haemek.

 A-Qiq va començar la seva vaga de fam al novembre, poc després que les autoritats israelianes el van detenir. Després de ser interrogat, Israel el va posar en detenció administrativa – reclusió indefinida sense càrrecs ni judici.

 “La decisió del tribunal és l’engany,” va dir Masalha, i ha afegit que la demanda d’al-Qiq “és la fi a la seva detenció, no una congelació el que significa que pot tornar a ser detingut en qualsevol moment.”

 Masalha va dir que el subdirector de l’hospital de Haemek, el Dr. Tuvia Tiyosuno, li havia informat que al-Qiq està en perill extrem i en declivi constant.

 Qualsevol dels òrgans interns d’Al-Qiq podria fallar en qualsevol moment i està en alt risc de sagnat en el seu cervell.

 El seu cor podria deixar de bategar en qualsevol moment, de manera que el comitè d’ètica de l’hospital va decidir que al-Qiq podria ser tractat en contra de la seva voluntat si això significava salvar la vida, Masalha va dir que el metge israelià li va dir .; “Cada minut que passa és una amenaça per a la seva vida”.

 Masalha dir que va ser cridat a l’hospital pels metges israelians divendres a la nit a la llum de la condició d’al-Qiq i la seva insistència en que qualsevol tractament que va rebre només tindria lloc en un hospital palestí.

 Masalha va afegir que els esforços estaven en curs amb les autoritats militars d’ocupació d’Israel per arribar a un acord sobre el cas d’Al-Qiq.

 Més d’hora el dissabte Quds TV va informar que la família d’al-Qiq havia negat que s’arribés a cap acord.

 Les organitzacions de drets humans i funcionaris de l’ONU han demanat a Israel la llibertat d’al-Qiq, que és un dels més de 660 palestins en detenció administrativa.

 Com el seu vaga ha continuat, els palestins a la Ribera Occidental ocupada i la Franja de Gaza han celebrat manifestacions i vigílies en solidaritat amb al-Qiq.

 Divendres, entre els seus visitants a l’hospital va estar el xeic Raed Salah, líder de la branca nord del Moviment Islàmic a Israel, un partit polític d’Israel fora de la llei.

 Diumenge, al-Qiq va rebutjar una oferta d’Israel per a ser alliberat al maig. Tot i que encara greument malalt i en risc de mort, insisteix en la fi immediata de la seva detenció administrativa, ha informat l’agència de notícies Ma’an

 

Font: Tercera Información – España