El Congrés espanyol insta el Govern a reconèixer l'Estat palestí


El ple del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimarts (322 emesos, 319 sís, una abstenció i dos nos) una proposició no de llei en favor del reconeixement de Palestina com a Estat independent, el que converteix al Parlament espanyol en el tercer d”Europa que es pronuncia en aquest sentit en les últimes setmanes després de les votacions de les cambres legislatives de Regne Unit i Irlanda. Segons el text final de la resolució, la Cambra baixa ?? insta el Govern a reconèixer Palestina com a Estat ??.

 

Encara que es tracta de votacions no vinculants, totes elles tenen una gran significació política que ha motivat l”assistència en qualitat de convidats d”ambaixadors de països àrabs i del representant l”Autoritat Palestina. Mentrestant, l”Ambaixada israeliana ha alertat dels riscos d”un pronunciament com aquest.

 

En una sessió en què s”han recordat les recents votacions a favor dels parlaments britànic i irlandès, els diferents grups polítics han començat les seves intervencions condemnant l”atemptat d”aquest matí a una sinagoga de Jerusalem en què quatre israelians han estat assassinats i dos palestins han mort abatuts a trets per la policia hebrea. També han coincidit en la importància d”aquest reconeixement com a eina necessària per impulsar la reconciliació en el conflicte palestí-israelià.

 

El ministre d”Exteriors, José Manuel García Margallo, ha pres la paraula poc abans de la votació per agrair el consens dels grups i ha expressat la “esperança del Govern en què la històrica sessió d”avui serveixi per” desembussar un procés de negociació que porta molts anys encallat “. Margallo també s”ha compromès a que Espanya, com a membre no permanent del Consell de Seguretat de l”ONU, impulsarà “un diàleg per a la pau, seguretat i el desenvolupament d”una regió que porta patint molt temps”.

 

La ministra d”Exteriors durant el Govern de Zapatero (PSOE), Trinidad Jiménez, la primera portaveu a intervenir, ha destacat que “el reconeixement de l”Estat palestí és la millor resolució per promoure la pau”, a través d”una resolució que “no va amb ningú ni contra ningú “. Precisament, ha estat ella l”encarregada de negociar amb representants del Govern el text final de la resolució.

 

Les claus de la negociació

 

Jiménez ha aconseguit que el Govern accepti canviar l”inici del text, passant de “el Congrés dels Diputats insta el Govern a impulsar el reconeixement de Palestina com a Estat” a “al Congrés dels Diputats insta el Govern a reconèixer Palestina com a Estat” . “Impulsar el reconeixement” és una cosa que el online casino Congrés ja havia aprovat, amb diferents paraules, en diverses ocasions, l”última amb motiu del debat de l”Estat de la Nació de 2011.

 

A canvi d”aquesta modificació, Jiménez va acceptar la resta de l”esmena transaccional del PP i va rebutjar la plantejada per L”Esquerra Plural i el Grup Mixt, que proposaven fixar un termini per al reconeixement de l”Estat palestí (“abans de finalitzar la present legislatura”; és a dir, en un any com a màxim) i instar les autoritats israelianes “a reprendre les negociacions” amb els palestins i arribar a un acord que inclogui la retirada dels territoris ocupats el 1967 i una “solució justa” per al problema dels refugiats i els presos. Jiménez va intentar convèncer els grups d”esquerra que valia més un mal acord que un bon plet, una resolució en favor de l”Estat palestí, encara que fos aiguada, que una proposta de màxims derrotada per la majoria absoluta del PP i el previsible desvinculació d”altres grups, com CiU, tradicionalment sensibles a les tesis d”Israel.

 

Però el canvi més gran en la resolució final no va ser fruit de les negociacions entre els grups sinó de les diferències en el si del Govern. El punt tercer del text que el Govern va remetre al PSOE divendres passat incloïa un paràgraf que no agradava gens a Israel: “Si aquesta negociació es revela impossible o es demora indefinidament, reconèixer Palestina serà la manera d”avançar la causa de la pau a un procés igualment concertat amb els nostres socis de la Unió Europea, que tingui plenament en compte les legítimes preocupacions, interessos i aspiracions de l”Estat d”Israel “.

 

Es tractava d”una advertència clara a Israel, que perdia el dret a vetar el reconeixement de l”Estat palestí. Aquest ja no seria necessàriament el fruit d”un acord de pau entre les dues parts, condicionat per tant al mateix, sinó un instrument de pressió per impulsar o desbloquejar les negociacions. Segons les fonts consultades, l”ordre va venir de Moncloa: va ser el mateix president Mariano Rajoy -a través del seu cap de Gabinet, Jorge Moragas-qui va decidir que es suprimís el paràgraf que més molestava a Israel.

 

La veritat és que en el text que el Grup Popular va presentar al registre del Congrés a la matinada de dimarts el paràgraf tercer havia estat substancialment alterat. Margallo va assumir l”esmena de l”esmena; és a dir, el canvi del text elaborat pel seu departament, i la va justificar com una conseqüència de la discussió mantinguda dilluns amb els seus homòlegs de la UE a Brussel·les: si l”objectiu és concertar amb els socis el reconeixement de l”Estat palestí, no té sentit que un país posi les seves pròpies condicions, com tampoc que Espanya decideixi per si mateixa quan la negociació “es revela impossible o es demora injustificadament”.

 

La possibilitat que s”arribi a un consens en el si de la UE sembla remota, de manera que Espanya buscarà la coordinació amb altres socis, com França, la Assemblea Nacional votarà el proper dia 28 una resolució molt similar a l”espanyola.

 

veure

 

– Govern de Palestina lloa reconeixement del parlament d”Espanya

 

– Palestina agraeix “el gest solidari” del Congrés i diu que Espanya pot jugar “un paper decisiu”

 

– El PSOE diu que reconèixer l”Estat palestí no va contra Israel sinó que és un missatge per fomentar la negociació

 

– Israel denúncia vot de Congrés espanyol que demana reconèixer l”Estat palestí

 

Font: Miguel González, El País – Espanya