Denuncien en ONU colonització israeliana de la Palestina ocupada


Experts i activistes en drets humans i relacions internacionals han denunciat avui aquí la colonització israeliana dels territoris palestins ocupats i van instar el Consell de Seguretat a posar-li fi.

 En una reunió de la Fórmula Arria, convocada pels membres no permanents del Consell Angola, Egipte, Malàisia, Senegal i Veneçuela, els convidats van advocar pel cessament de la construcció de nous assentaments i l’impuls a la solució dels dos estats, que implica el naixement d’un Estat palestí viable i la convivència en pau com a veïns.

 La sessió va comptar amb la presència de Lara Friedman, directiva de l’organització Americans per la Pau Ara, el director del Centre d’Informació Israelià pels Drets Humans als Territoris Ocupats (BÂ’Tselem), Hagai El-Ad, i el professor de la Universitat Lliure de Brussel·les Francois Dubuisson.

 D’acord amb les seves intervencions, a Cisjordània, incloent Jerusalem Oriental, està en marxa una política de colonització o annexió, contrària a les lleis internacionals i repudiada a nivell global.

 ‘Els assentaments no tenen cap defensa, perquè contradiuen les normes internacionals i violen els drets humans dels palestins “, ha advertit Friedman, una ex diplomàtica nord-americana que advoca per la coexistència d’ambdós pobles.

 L’experta va rebutjar l’avanç de la construcció de nous assentaments jueus a la Ribera Occidental, els quals -va assegurar- van augmentar en més de 50 mil entre 1993, quan es van signar els Acords d’Oslo, i l’any passat.

 Per la seva banda El-Ad lamentar la fragmentació de les comunitats palestines a l’ocupada Cisjordània, on el govern d’Israel demoleix habitatges, arrabassa territoris i provoca desplaçaments forçats, per executar els seus plans d’expansió.

 Imploro al Consell que actuï per aturar gairebé mig segle d’ocupació i de violacions dels drets humans, va dir el ciutadà israelià.

 El-Ad va presentar a la reunió dos vídeos que mostren la colonització i els abusos contra els palestins.

 També Debuisson va cridar a trobar una solució duradora al desacord, procés obstaculitzat per l’avanç dels assentaments.

 La Fórmula Arria és un mecanisme que obre les hermètiques portes del Consell de Seguretat a personal extern, capaç d’aportar una visió favorable per a l’anàlisi de problemes i la presa de decisions.

 El seu nom es deu al exambaixador de Veneçuela Diego Arria, que va començar la pràctica el 1992, durant l’anterior gestió del país sud-americà en el Consell (1992-1993).

 La Fórmula no obliga els 15 membres a participar en les reunions, les que no se celebren a la sala del Consell.

 Diversos països fan esforços per portar el tema del conflicte palestino-israelià a l’òrgan de 15 membres, però els Estats Units amb el seu poder de veto o l’amenaça d’usar-lo neutralitza qualsevol pas que consideri afecti els interessos del seu aliat estratègic en el Mig Orient.

 A partir d’aquest escenari, el Consell de Seguretat no ha pogut actuar amb energia per posar fi a l’ocupació i permetre Palestina materialitzar el seu dret a comptar amb un Estat independent i membre ple de les Nacions Unides.

 Font: Agència Premsa Llatina