[COMUNICAT] Solidaritat amb el Poble Palestí


Comunicat davant dels darrers esdeveniments a Palestina – 31 gener de 2023

Aquest gener de 2023 ha continuat la violència indiscriminada contra la població palestina. L’any 2022, Israel va assassinar a 231 palestines, la xifra més alta des de l’any 2005. Des que vam començar l’any 2023, l’exèrcit d’Israel ha assassinat 36 palestines, així Israel mata a una persona palestina cada 21 hores. Pocs han estat els mitjans de comunicació que s’han fet ressò d’aquests assassinats, per contra un atemptat a Jerusalem, en un assentament il·legal, ha desencadenat un allau de notícies i alertes dels principals mitjans de comunicació nacionals i internacionals, que de nou equiparen la violència estatal, institucionalitzada i sistemàtica d’Israel amb les accions d’alguns actors polítics palestins, en un relat que equipara la potència ocupant i la població ocupada. I que també mostren el racisme global on sembla que importin més unes vides que unes altres.

És de mirada curta i esbiaixada a més a més d’arriscat ignorar l’impacte de 75 anys de neteja ètnica, ocupació i brutalitat institucionalitzada a l’hora d’explicar els esdeveniments dels darrers dies. Les massacres de Jenín del passat dia 26 de gener, on van ser assassinades més de 10 palestines, inclosos menors, són només un pas més de l’escalada de les pràctiques d’apartheid i neteja ètnica que sofreix el poble palestí.

La contínua expansió de les colònies a Cisjordània i Jerusalem Est, la violència tolerada i protegida dels colons i de grups d’israelians armats  contra la població palestina, el setge i la repressió sistemàtica de l’exèrcit d’Israel contra el poble palestí, els repetits bombardejos sobre Gaza i les contínues incursions a les ciutats de Cisjordània i a la mesquita d’Al-Aqsa a Jerusalem han portat la situació a Palestina a un nou nivell de perillosa volatilitat, on les crides a l’extermini i l’expulsió s’estenen entre la societat israeliana, mentre el govern imposa noves mesures en aquesta direcció, com les deportacions forçoses, els càstigs col·lectius i el reforçament de la colonització.

Totes aquestes accions representen violacions sistemàtiques del Dret Internacional. Més que les declaracions i la deriva ultranacionalista del govern d’Israel, el més preocupant és la permanent inacció de la comunitat internacional perquè Israel rendeixi comptes. Cal urgentment un canvi dràstic per part de la comunitat internacional respecte a les accions del govern israelià. Les declaracions de condemna i les crides al cessament de les hostilitats s’han demostrat inútils des de fa massa temps. Israel només pot seguir perpetrant els seus crims gràcies a la complicitat internacional.

Per evitar més morts sense sentit és necessari que la comunitat internacional emprengui accions amb l’objectiu que l’Estat d’Israel rendeixi comptes, cessi la violació dels drets humans i es respecti la legalitat internacional. Per aquestes raons no hi ha d’haver més equívocs: hi ha d’haver conseqüències per aquests últims crims de guerra perpetrats per Israel. Tot el pes de la indignació internacional ha de ser aprofitat ara per pressionar a Israel i perseguir i acusar als perpetradors de cometre crims de guerra i lesa humanitat tal i com reclama Human Rights Watch i Amnistia Internacional.

Les institucions catalanes, espanyoles i europees tenen la responsabilitat moral, diplomàtica i política d’actuar ara. Per això els reclamem:

  • A l’Ajuntament de Barcelona, a trencar el seu agermanament amb Tel-Aviv
  • A la Generalitat de Catalunya, a deixar de considerar Israel com a regió estratègica a través de  l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa, i a trencar els llaços securitaris amb Israel.
  • A l’Estat Espanyol a aplicar un embargament deixant de comprar i vendre armes a Israel.
  • A la Unió Europea a trencar l’acord d’associació i actuar sense dobles rasers.