Carta Oberta a la Consellera Victòria Alsina sobre el seu viatge a Israel


Barcelona, 14 de setembre de 2022
Victòria Alsina i Burgués
Consellera d’Acció Exterior i Govern Obert
Generalitat de Catalunya

Hble. Sra. Alsina

Ens hem assabentat per diversos mitjans de comunicació que en els propers dies té previst visitar de caràcter institucional a l’estat d’Israel. Des de la Coalició Prou Complicitat amb Israel, integrada per 16 organitzacions de la societat civil catalana, volem demanar-li que cancel·li aquesta visita i que el Govern de la Generalitat de Catalunya, del qual vostè forma part, posi en marxa els mecanismes necessaris per a posar fi a qualsevol relació institucional, econòmica, cultural o esportiva amb l’estat d’Israel.

A continuació exposarem els motius que ens porten a fer aquesta demanda:

Ilan Pappé, historiador d’origen israelià i actualment professor d’història en la Universitat d’Exeter, va escriure l’any 2008 que «abans que comencés la guerra, centenars de milers de palestins ja havien estat expulsats per la força, i desenes de milers més van ser expulsats en la primera setmana del conflicte. Per a la majoria dels palestins, l’arribada del 15 de maig de 1948 no va tenir un significat especial en el seu moment: no era més que un altre dia en l’horrible calendari de la neteja ètnica que havia començat més de cinc mesos abans».

Des de llavors el poble palestí recorda aquell 15 de maig de 1948 com el dia de la catàstrofe, que en àrab denominen «Nakba», perquè va suposar l’expulsió de 750.000 persones, la destrucció de més de 400 pobles i l’inici d’un procés de neteja ètnica que encara avui continua.

Després de prop 75 anys de colonització i ocupació militar Israel ha configurat un sistema que ha estat catalogat per les organitzacions palestines de drets humans com Al Haq, israelianes com B’Tselem i internacionals com Human Rights Watch i Amnistia Internacional com un règim d’apartheid i de cruel dominació i opressió contra el poble palestí. Un règim que s’aplica al conjunt del Territori Palestí Ocupat i també dins de les fronteres d’Israel. L’apartheid israelià és una greu violació del dret internacional i un crim de guerra. Fa pocs mesos, amb el suport d’una majoria parlamentària, es va aprovar una moció al Parlament de Catalunya on s’estableix que tal com denuncien Amnistia Internacional i Human Rights Watch, Israel comet el crim d’apartheid contra el poble palestí.

Aquest crim d’apartheid es concreta en un entramat de barreres jurídiques i físiques i un sistema de repressió que inclou la negació de la nacionalitat i la ciutadania a la població palestina, el desplaçament forçós de població, com els casos que van tenir lloc a Sheikh Jarrah i Silwan a la ciutat il·legalment ocupada i annexionada de Jerusalem Est entre l’abril i el maig de 2021, els bombardejos contra població civil a la Franja de Gaza – l’últim aquest estiu amb l’assassinat de 45 persones entre elles 15 infants-, la persecució, criminalització i il·legalització per tribunals militars de les organitzacions de drets humans de la societat civil, els assassinats de periodistes i persones defensores dels drets humans, l’empresonament de més de 4.500 persones per raons polítiques incloent-hi menors, la construcció d’un mur de separació de 700 km, la demolició de cases, l’espoli de recursos naturals, centenars d’assentaments, il·legals, etc…

Nombrosos relators especials i experts de les Nacions Unides han denunciat públicament l’estratègia d’Israel contra els defensors dels drets humans. Afirmen que “els últims anys, a mesura que la seva ocupació s’ha aprofundit, el seu desafiament al dret internacional ha continuat i el seu historial de violacions dels drets humans ha empitjorat” i alerten que “l’ús indegut manifestament flagrant” de la legislació antiterrorista i de seguretat per part del govern israelià “soscava la seguretat de tots” i ataca llibertats fonamentals com les d’associació i d’expressió”. Així mateix, en els darrers mesos països com ara: Espanya, Dinamarca, Itàlia, Finlàndia Suècia, Noruega, Xile Mèxic, Bèlgica, Irlanda, Països Baixos, Polònia, Regne Unit, Alemanya i la Unió Europea han advertit a l’estat d’Israel dels perills d’utilitzar l’argument del “terrorisme” sense presentar cap prova ni evidència que ho demostri i han expressat públicament el seu suport a les organitzacions palestines il·legalitzades per l’estat d’Israel.

Les organitzacions que formem part de la Coalició prou Complicitat amb Israel considerem que com a Consellera d’Acció Exterior i Govern Obert ha de cancel·lar la visita institucional a Israel perquè contribueix a normalitzar i validar la greu situació de violència i opressió vers el poble palestí. Si vostè com a representant del nostre país visita Israel, està dient que Catalunya està d’acord amb l’apartheid i la brutal ocupació militar d’Israel, i això no ho podem permetre.

En línia amb els seus compromisos en matèria internacional i com a màxima autoritat en matèria d’exteriors el que creiem que hauria de fer és treballar per l’autodeterminació del poble palestí i per acabar amb qualsevol relació amb l’estat d’Israel fins que aquest no posi fi a l’ocupació i colonització de totes les terres àrabs i desmantelli el mur de separació, reconegui el dret a la plena igualtat de les persones palestines d’Israel i respecti, protegeixi i promogui els drets al retorn de les 6.5 milions de persones palestines refugiades segons dades d’UNRWA; tal com queda recollit a la Resolució 194 de la ONU.

Com vostè sap, la Cort Penal Internacional té oberta una recerca general sobre el que s’esdevé en el Territori Palestí Ocupat. Les organitzacions que estan sostenint les denúncies contra l’estat d’Israel porten mesos demanant als governs d’arreu que suspenguin qualsevol cooperació que serveixi per a la comissió de crims tan greus com els de lesa humanitat i persecució. També estan demanant a les empreses que participen en la comissió d’aquests crims o se’n beneficien a cessar les seves activitats en la mesura que poden contribuir a cometre’ls i a sostenir-los, tal i com estipulen els Principis Rectors sobre Empreses i Drets Humans de Nacions Unides. En aquesta línia, demanem que s’aturin les missions empresarials catalanes a la recerca de negocis amb Israel com la que té prevista ACCIÓ 10 – Agència per la Competitivitat i l’Empresa el proper mes d’octubre.

La comissió d’aquests crims de manera impune se sosté gràcies a les complicitats que Israel té a nivell internacional. No volem que Catalunya sigui una d’elles. Per a canviar l’actual situació el poble palestí compta amb, a més de la seva pròpia capacitat de resistència i resiliència, el suport dels moviments de solidaritat internacional d’arreu del món. La Coalició prou Complicitat, en tant que part activa d’aquests moviments, seguirem treballant amb la força dels nostres arguments, les nostres idees i la mobilització ciutadana perquè estem convençudes igual que la pressió internacional va acabar amb l’apartheid Sud Africà, la pressió internacional acabarà amb l’apartheid israelià.

Per tots aquests motius li demanem que cancel·li la visita oficial a Israel i es posi al costat de la defensa, protecció i promoció dels drets humans del poble palestí, i de la pau i la justícia al món. Si no cancel·la el viatge, vostè serà còmplice activa dels crims de l’estat d’Israel. En un moment històric on cada vegada són més les organitzacions, institucions, artistes i partits polítics, etc que busquen distanciar-se d’aquests crims, pensi com la recordarà la història si segueix donant suport a l’opressor.

Ens agradaria que aquest missatge que li estem fent arribar no sigui només a través d’una carta. Quedem a la seva disposició per seguir parlant de manera presencial en una reunió on ens agradaria exposar-li els nostres arguments amb més detall i escoltar els seus.

Atentament,

Coalició Prou Complicitat amb Israel

www.proucomplicitat.cat | tw: @proucomplicitat | fb:Prou Complicitat amb Israel