Atacs israelians a Gaza: autoritats revelen que el 70% dels palestins morts són civils


 

 

El 60 dels 84 palestins morts en els bombardejos israelians des que el 7 de juliol Israel va llançar l’ofensiva “Marge Protector” contra Gaza són civils, han informat fonts mèdiques. Aquesta xifra representa el 70% dels caiguts en l’operació israeliana. 

 

Aquesta xifra es va elevar a 84 durant el matí, amb la mort de tres palestins en un atac aeri contra el vehicle en què viatjaven a Gaza. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Segons el recompte del Ministeri de Salut de la Franja, altres 550 persones més han resultat ferides, 20 d’elles en estat crític, majoritàriament dones i nens. 

 

Segons Ashraf al Qedra, portaveu d’emergències de Gaza, la xifra de víctimes civils s’ha incrementat en les últimes 48 hores d’ofensiva pel fet que Israel està atacant edificis residencials per aire, així com a grups de persones que es troben a la costa. 

 

Per això, les autoritats egípcies van reobrir avui provisionalment el pas fronterer de Rafah per evacuar de Gaza als palestins ferits, el portaveu de la província del Nord del Sinaí, Yahia Abdelmeguid, va explicar que l’encreuament-habitualment tancat-romandrà obert de manera continuada fins que finalitzin els atacs israelians. 

 

Diversos hospitals de la península del Sinaí estan en estat d’emergència, preparats per rebre els ferits, mentre que ambulàncies i equips mèdics especialitzats esperen a la frontera. 

 

Els primers hospitals a rebre ferits seran el General d’Al Arish i el Central de Rafah, tots dos al nord del Sinaí, segons l’agència oficial Mena. 

 

El Ministeri de l’Interior a Gaza va dir en un comunicat enviat als mitjans que al voltant de 80 habitatges i edificis han estat destruïts en els últims tres dies. 

 

Caces bombarders de l’aviació i embarcacions de guerra de les Forces Armades israelianes bombardegen amb intensitat des de fa tres dies Gaza, alhora que milicians palestins llancen continus coets contra el centre i sud d’Israel. 

 

Des de dimarts, Israel calcula que prop de 750 objectius han estat blanc de les seves operacions a Gaza. 

 

Fonts castrenses israelians xifren en aproximadament 360 els coets de diferent abast disparats des del territori palestí, dels quals 255 van impactar a Israel i al voltant de 67 van ser interceptats per les bateries antimíssils del sistema “Cúpula de Ferro”. 

 

El governador de Rafah, Egipte, Ahmed Nasr, ha advertit avui l’empitjorament de la situació humanitària a Gaza a causa de l’escalada dels atacs de les forces israelianes que afecten a tots els àmbits a la població civil. 

 

En un comunicat, ha assegurat que nens, dones i ancians “estan pagant el preu del fracàs internacional per fer front als crims israelians”. 

 

El pas de Rafah, que connecta el Sinaí amb Gaza, és l’única sortida al món exterior per als 1,7 milions d’habitants de la franja, a causa que Israel no ho permet des de 2007, quan el moviment islamista Hamàs va assumir el poder. 

 

La revolució egípcia de gener de 2011 i la posterior arribada al poder de Mohamed Mursi, de l’organització dels Germans Musulmans, van fer possible una major obertura del pas, encara que va ser novament tancat després de l’enderrocament del mandatari islamista el 2013. 

 

El passat mes, Egipte va mostrar la seva disposició a reobrir el pas permanentment, i no només en casos humanitaris, si el nou govern d’unitat nacional palestí es fa càrrec d’ell i instal · la una seu presidencial a Gaza. 

 

Fins ara, els atacs amb projectils des de Gaza no han causat víctimes israelianes.