Anticipant-se a la votació sobre l’expulsió d’Israel, EUA ordena l’assalt de la FIFA


Aquest divendres, la Federació Internacional de Futbol Associació, FIFA, es reuneix a Zuric per celebrar el seu 65è Congrés Mundial regular. Un dels punts de l’ordre del dia (pdf) tracta de la  Suspensió o expulsió d’un membre.  També figura en l’ordre del dia una  Actualització sobre Israel i Palestina. 

Vinyeta de Khalil Bendib, març de 2014, donant suport a la petició demanant l’expulsió d’Israel de la FIFA

 

Avui, EUA ha instat la policia suïssa a assaltar, empresonar i extradir sis funcionaris de la FIFA per presumpta corrupció. La batuda, amb la presència òbviament preparada de periodistes del New York Times en el lloc, es produeix poc abans d’una votació de la FIFA per decidir sobre l’expulsió d’Israel de l’associació.

 

Aquest divendres, la Federació Internacional de Futbol Associació, FIFA, es reuneix a Zuric per celebrar el seu 65è Congrés Mundial regular. Un dels punts de l’ordre del dia (pdf) tracta de la “Suspensió o expulsió d’un membre.” També figura en l’ordre del dia una “Actualització sobre Israel i Palestina.”

 

 L’Associació de Futbol de Palestina ha demanat una votació per suspendre a Israel com a membre de la FIFA.

 

El grup palestí s’oposa que els equips israelians celebrin trobades a Cisjordània. Així mateix, afirma que Israel restringeix els moviments dels jugadors palestins entre Cisjordània i Gaza, així com per la seva participació en trobades internacionals.

 

“Mantenen la intimidació, aquí i allà, i crec que no tenen dret a seguir sent el pinxo del barri,” va afirmar el president de l’Associació de Futbol de Palestina Jibril Rajub referint-se a Israel. “Si els israelians utilitzen el tema de la seguretat, puc dir que el seu problema de seguretat és també el meu. Estic disposat a establir els paràmetres dels problemes de seguretat, però la seguretat no ha de ser utilitzada (…) com una eina destinada a mantenir aquestes polítiques racistes, d’apartheid. “

 

Rajub va declarar que la situació a Cisjordània és molt pitjor que l’apartheid que existia a Sud-àfrica perquè els dretans i extremistes d’Israel volen “eliminar Palestina.” A la dècada de 1960, la FIFA va suspendre Sud-àfrica durant dècades després que no complissin amb les polítiques de no discriminació de l’associació. Aquest país va ser així mateix expulsat de la FIFA un mes després de la revolta de la joventut de Soweto, el 1976.

 

“No estic demanant la suspensió de l’associació israeliana, estic demanant posar fi al sofriment dels futbolistes palestins”, va dir Rajub. “Estic demanant posar fi als greuges i la humiliació que patim”.

 

La votació requereix una majoria del 75% dels 209 membres de la FIFA, i hi havia una bona possibilitat que fos un èxit.

 

Però ara, com per casualitat, el govern d’Estats Units ha ordenat a la policia suïssa assaltar l’hotel on s’allotgen els principals funcionaris de la FIFA i arrestar alguns d’ells per càrrecs de corrupció. Així mateix, EUA vol que siguin extradits per ser portats davant un tribunal nord-americà.

 

I també, com per casualitat, reporters i fotògrafs del New York Times es trobaven al vestíbul d’aquest hotel tan suís a les 6 del matí per recollir l’incident en directe, tal com ressenya dit diari en el seu article d’avui (vegeu aquí ):

 

“Coincidint de la reunió de dirigents de la FIFA, òrgan rector mundial del futbol, ​​es van reunir per a la seva trobada anual, més d’una dotzena d’agents de la llei suïssos de paisà van arribar sense anunciar a l’hotel Baur au Lac, un elegant establiment de cinc estrelles amb vista sobre els Alps i el llac de Zuric. Es van dirigir a la recepció, van recollir les claus i van pujar les escales cap a les habitacions.

 

(…)

 

Els càrrecs parlen de corrupció generalitzada a la FIFA en les dues últimes dècades, entre altres en les licitacions de les Copes del Món, així com en els acords de comercialització de productes i difusió televisiva, segons tres agents de la llei amb coneixement directe del cas . Els càrrecs inclouen frau, extorsió i rentat de diners, i els funcionaris van dir que el seu objectiu han estat els membres del poderós comitè executiu de la FIFA, que exerceix un enorme poder i fa el seu negoci en gran mesura en secret. “

 

 Els alts funcionaris de la FIFA que van ser acusats de corrupció. Fila superior: Jack Warner, Julio Rocha. Fila central: Rafael Esquivel, José María Marín, Eugenio Figueredo, Jeffrey Webb. A baix: Eduardo Li. Vinyeta de Daryl Cagle, EUA

 

Encara que alguns dels acusats són ciutadans nord-americans, un es pregunta quina classe de recargolades maniobres realitzarà el Departament de Justícia dels Estats Units per justificar la seva jurisdicció:

 

“La legislació d’Estats Units atorga una àmplia autoritat al Departament de Justícia per portar davant el jutge casos contra estrangers que viuen a l’estranger, una autoritat que els fiscals han utilitzat en repetides ocasions en casos de terrorisme internacional. Aquests casos poden dependre de la més mínima connexió amb els Estats Units, com l’ús d’un banc o un proveïdor de serveis d’Internet nord-americans. “

 

Hi ha corrupció en joc quan la FIFA decideix celebrar el Campionat del Món en tal o qual país? Podria haver jocs d’atzar al casino?

 

Rick: Com es pot tancar el bar? Per quin motiu? Capità Renault: ‘Em sorprèn, estic molt sorprès de comprovar que aquí es juga!

 

[Un crupier lliurament a Renault un munt de diners] Croupier: Els seus guanys, senyor.

 

Capità Renault: Oh, moltes gràcies.

 

A més de l’assalt ordenat per EUA, els suïssos es veuen també obligats a entaular un procediment penal en relació amb la votació de les seus de la Copa del Món 2018 i 2022 a Rússia i Qatar. EUA perdre la seva envit per a aquests esdeveniments, i els falcons d’aquest país segueixen obstinats a canviar el resultat. No és que el pagament de suborns per ser elegits per l’organització d’una competició mundial sigui una cosa poc familiar a EUA, però pel que sembla l’haver estat rebutjats implica necessàriament un “canvi de règim” a la cúpula de l’organització responsable.

 

A Estats Units és legal subornar als polítics, a través del finançament de les seves campanyes, en quantitats molt més. I ni un sol banquer d’aquest país ha estat acusat pel frau massiu de Wall Street que va portar a l’economia mundial a un mal pas. El món és conscient d’això i no li resulta desitjable que EUA doni lliçons de moral. La FIFA, encara que certament corrupta, és també l’ànima del futbol mundial i l’organisme organitzador del campionat més seguit al món. Si EUA creu que l’ús d’alguna cosa similar a càrrecs de terrorisme contra la FIFA va tenir un ressò positiu en el món estan molt equivocats. Sobretot perquè el motiu com per casualitat de tot això és bastant obvi.

 Font: desde  palestinalibre.org