21 anys de la massacre de la mesquita d’Abraham


 A la ciutat palestina d’Hebron, on viuen més de 200 mil palestins, uns 500 colons implantats en el centre de la ciutat i protegits per centenars de soldats israelians, la fan la vida impossible a tota la població, mitjançant fustigacions, assassinats, agressions i tot tipus d’atrocitats a vista i paciència i protecció dels militars

 Imagina que ets a casa teva assegut en una cadira confortable, assaborint una tassa de te i mirant el panorama a través de la finestra. Estàs segur i tranquil; ningú et pot fer mal. Imagina ara, en canvi, que la porta principal de casa teva l’ha tancat i fet un cadenat un exèrcit estranger que et prohibeix sortir al carrer on està casa teva. Per sortir has de fer un forat en una altra paret. Imagina que el teu balcó està tancat per una xarxa que tu has col·locat per protegir-te de les pedres que et llancen els teus veïns, i que els soldats poden entrar a casa teva a qualsevol hora del dia que els vingui de gust.

 No és un simple exercici d’imaginació sinó com la vida és realment en la meva llar, al carrer Shuhada d’Hebron. Per una ordre de les Forces de Defensa Israelianes, que controlen aquesta part de la ciutat, la porta de casa, que dóna al carrer, està tancada i assegurada i em prohibeix sortir. Els veïns que llancen pedres al meu balcó són els colons, civils israelians que han pres estructures i cases a la zona durant les últimes dècades. Els soldats que poden entrar en la meva llar quan ho desitgen són soldats israelians que patrullen carrer tot el dia i tota la nit, i que quan els demano ajuda per les pedres que els colons llancen a la meva llar, no responen.

 Per a algú que mai ha visitat Hebron ha de ser difícil imaginar-se com era el carrer Shuhada fa alguns anys, quan estava plena de vida i els comerços desbordaven d’activitat en la seva condició de centre del Hebron comercial. Avui només els soldats i els colons passegen pel meu carrer. Les persianes estan tirades i les portes tancades. Gairebé el 80 per cent de les botigues del centre han estat tancades en els últims vint anys, en la seva major part mitjançant ordres militars. S’estima que més de la meitat dels residents de la ciutat vella i els seus voltants l’han abandonat des de llavors. I qui pot culpar? Qui no abandonaria la seva llar si tingués la possibilitat de fer-ho, si la seva llar s’hagués convertit en una presó i els mitjans de vida haguessin desaparegut? La por i la violència regnen a cada cantonada i cada acció bàsica, com visitar el cementiri o trucar a una ambulància, es converteix en una operació complicada a causa de les restriccions sobre la llibertat de moviment.

 Aquesta setmana es compleixen 21 anys de la massacre de la mesquita d’Abraham (la matança de la Tomba dels Patriarques), quan un colon de Kiryat Arba assassinar 29 persones que estaven resant i va ferir més d’un centenar. Mai oblidaré aquell dia, ni a la gent que va perdre la vida. Aquell dia va canviar l’aspecte de la ciutat, i no només a causa del dolor, la ràbia i la por que va causar aquest horrible succés. A mitjans dels noranta els assentaments del centre d’Hebron no eren nous ni tampoc era nova la presència de l’exèrcit. Però després de la matança, Israel va empitjorar les coses i va començar a aplicar restriccions permanents en el moviment i en les condicions de vida dels palestins en les àrees annexes als assentaments que hi ha a la ciutat. I aquestes restriccions es van intensificar a partir de l’any 2000, després de l’inici de la segona intifada. La presència permanent de soldats i la violència dels colons a la nostra ciutat han convertit la vida en una lluita constant.

 El creixement dels assentaments a l’àrea que controla Israel ha transportat la lluita a les portes d’altres residents palestins de la zona. Fa cosa d’un any un altre nou assentament es va establir quan els colons van prendre la Casa Rayabi. Cada nou assentament converteix en un infern la vida dels palestins a causa dels atacs dels colons ia més limita encara més el moviment dels palestins. Israel justifica aquesta política apel·lant a la “seguretat”. Però cal dir la veritat: no és una política de seguretat sinó una política d’apartheid. No hi ha un terme més apropiat per a una política que es basa en donar més drets i immunitat a una minoria amb ciutadania israeliana que s’ha establert en el centre d’una ciutat palestina. No hi ha un terme millor per a una política que es basa en la lògica de la segregació d’acord amb la filiació nacional, i que utilitza la presència de centenars de colons israelians com a excusa per tancar els palestins carrers adjacents.

 Hi ha gent que em pregunta com puc continuar vivint aquí com presonera en el meu propi llar. La meva resposta és senzilla: visc aquí perquè aquest és el meu llar, el meu carrer i la meva ciutat. Els colons volen que ens anem però anem a quedar-nos ia lluitar pels nostres drets per viure lliurement en les nostres cases. Activistes d’Hebron i persones que ens donen suport en tot el món, inclòs Israel, faran aquesta setmana una crida per a l’obertura del carrer Shuhada en què viu. Es tracta d’una crida simbòlic que representa una invocació molt més àmplia: el desmantellament dels assentaments a la ciutat, la fi del control militar sobre les nostres vides, i la fi del règim d’apartheid que Israel aplica a Hebron. La rehabilitació de les nostres vides depèn d’aquests canvis que poden donar-nos esperança per a un futur en el qual puguem viure en pau a casa nostra, i passejar tranquil·lament pels nostres carrers. Desitgem que qui aspira a la justícia, la igualtat i la pau, s’uneixi a aquesta crida.

 Per: Zleikha Muhtaseb

 

 Publicat a:

 http://blogs.publico.es/otrasmiradas/3968/21-anos-de-la-masacre-de-la-mezquita-de-abraham/#disqus_thread