Brasil cancel·la un contracte de 2.000 milions de dòlars amb una empresa de seguretat israeliana per als Jocs Olímpics de 2016


 Després d’una campanya realitzada per activistes de solidaritat amb Palestina, el Govern brasiler ha exclòs a una empresa de “seguretat” israelià de treballar en els Jocs Olímpics de 2016 a Rio de Janeiro.

 

 Una empresa israeliana havia estat esperant per prestar serveis de seguretat en els Jocs Olímpics de 2016 a Rio. (Ricardo Stuckert / Wikimedia Commons)

 

A l’octubre de 2014, l’empresa israeliana International Security and Defense Systems (ISDS) va anunciar que havia obtingut l’adjudicació d’un contracte per part del Govern brasiler, valorat en 2.200 milions de dòlars, per coordinar la seguretat del gegantesc acte esportiu. The Times of Israel va descriure l’acord com “un èxit sense precedents per a Israel”, i alts càrrecs de l’empresa van afirmar que aquesta ja havia començat a treballar.

 

Però el 8 d’abril, una secció encarregada de grans esdeveniments en el Ministeri de Justícia brasiler va negar que s’hagués adjudicat cap contracte a ISDS.

 

En una carta del ministeri podia llegir-se: “Qualsevol contracte realitzat per Riu 2016 no suposarà cap compromís per part del Govern brasiler”. La campanya contra ISDS, que va ser recolzada per alguns sindicats brasilers, ho interpreta com un reconeixement dels seus reclams.

 

Juliol Turra, dirigent de la Central Única de Treballadors (CUT), el major sindicat del Brasil, afirma en un comunicat de premsa: “Estem contents de que el Govern es distanciï de ISDS. Seria il·legal i vergonyós contractar una empresa que desenvolupa la seva tecnologia en connivència amb els crims d’Israel i que acumula denúncies per la seva participació en les dictadures d’Amèrica Central “.

 

L’èxit d’aquest boicot es suma a un altre recent i molt significatiu aconseguit al Brasil pels activistes de la campanya Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) contra Israel. A la fi de 2014, en resposta a una campanya independent, l’estat brasiler de Rio Grande do Sul va cancel·lar un contracte amb l’empresa d’armes bèl·liques Elbit Systems per desenvolupar un important centre d’investigació aeroespacial.

 

Passat sagnant

 La campanya en contra del contracte amb ISDS es va centrar en pressionar el Govern perquè cancel·lés qualsevol acord amb l’empresa amb l’argument que aquesta tenia vincles estrets amb l’Exèrcit israelià, així com una història sòrdida a Amèrica Central i Sud-amèrica.

 

Fundada el 1982 a Tel Aviv per un ex coronel de l’Exèrcit israelià, ISDS ha ofert formació en seguretat i “contraterrorisme” a molts estats d’Amèrica Central, incloent-hi els paramilitars a Hondures i Guatemala a la dècada dels 80.

 

ISDS va ajudar a entrenar i armar la Contra de Nicaragua, que van intentar enderrocar al govern sandinista d’esquerres. En el llibre The “Terrorism” Industry (1989), Edward Herman i Gerry O’Sullivan documenten com ISDS entrenar i va ajudar a formar “esquadrons” antiterroristes dins l’Exèrcit de Guatemala dirigits contra forces de l’oposició i organitzacions de base, alhora que subministrava a l’Exèrcit vigilància electrònica, armament, helicòpters i avions. A més, ISDS va entrenar als esquadrons de la mort d’Hondures, incloent el tristament cèlebre “Batalló 3-16”, el qual va perpetrar segrestos, assassinats i tortura contra dissidents polítics. No ha acabat

 

Mentre celebren la decisió del Brasil, els activistes de solidaritat amb Palestina comencen a dirigir la seva atenció cap al Comitè Olímpic, el qual ha nomenat a ISDS “proveïdor oficial” dels jocs.

 

Maristela Pinheiro, membre del Comitè de Solidaritat amb el Poble Palestí de Rio de Janeiro, va declarar: “És segur que hi haurà una forta campanya contra l’acord de provisió de serveis entre ISDS i el comitè organitzador de 2016 i seguirem pendents de Coesrio [l’agència governamental responsable dels Jocs Olímpics]. Els jocs no poden suposar la intensificació de les pràctiques repressives al nostre país ni avalar actes il·legals i immorals “.

 

Els grans esdeveniments esportius, com els Jocs Olímpics i la Copa del Món, són imants per a les empreses militars i de seguretat, que són contractades per pacificar, mantenir sota vigilància i apartar de la celebració als pobres ia altres segments “indesitjables” de la població. ISDS és una de les diverses empreses israelianes i internacionals que s’han beneficiat d’aquesta rutina en el passat.

 

Gràcies als activistes de solidaritat amb Palestina, l’empresa no obtindrà els guanys que havia esperat collir al Brasil el proper any.

 

Autor: Charlotte Silver és una periodista independent que resideix actualment a Sant Franciso, i anteriorment ho va fer a Cisjordània. Se la pot seguir a Twitter:CharESilver.

 

Font: Brazil cancels $ 2 billion contract with Israeli security signar for 2016 Olympicss

 

Font: Charlotte Silver, The Electronic Intifada / Rebel·lió (Traduït de l’anglès per a Rebelión per Sara Plaza)

desde palestinalibre.org