HRW demana la fi de negocis vinculats a colònies israelianes a Cisjordània


L’organització per a la defensa dels drets humans Humans Rights Watch (HRW) ha demanat avui a empreses locals i estrangeres que cessin les seves activitats en els assentaments jueus al territori palestí ocupat de cisjordana en compliment amb la llei internacional.

 

En un informe de 162 pàgines titulat “Com els negocis en els assentaments contribueixen a les violacions dels drets palestins”, aquesta ONG explica com aquestes activitats comercials són contràries al dret internacional, fomenten i es beneficien de polítiques “discriminatòries” favorables als colons i eviten el desenvolupament de l’economia palestina.

 

Segons ha explicat a Efe Sarah Saadoun, una de les autores del document, hi ha tres principals violacions dels drets palestins quan una companyia finança, comercialització o opera una de les al voltant de mil fàbriques allotjades en els 20 polígons industrials construïts a Cisjordània des de la guerra de 1967.

 

“El primer és que l’establiment de negocis amplia els assentaments i els fa més estables, a través de l’oferta de serveis, el finançament o el pagament d’impostos a l’autoritat gestora”, afirma.

 

En l’actualitat, hi ha 237 assentaments en els quals viuen més de 500.000 colons, ocupant una superfície de 6.000 hectàrees a Cisjordània, mentre que les empreses en sòl palestí s’estenen sobre 1.365 hectàrees, més 9.300 hectàrees de cultius agrícoles vinculats a colònies.

 

En total, Israel controla el 70 per cent de la coneguda com Àrea C (sota el seu control administratiu i militar) de Cisjordània i impedeix que els palestins explotin els recursos en aquest perímetre, denuncia l’ONG.

 

“Les colònies depenen dels recursos que confisquen als palestins en violació del dret humanitari que estableix que els recursos d’una zona ocupada només poden ser usats en benefici de la població local (palestins) o amb estrictes fins militars”, abunda en segon lloc Saadoun.

 

No obstant això, apunta, les empreses en els assentaments es beneficien de la terra, aigua o recursos la disposició és denegada o restringida als palestins.

 

I recorda que el 2013 el Banc Mundial va xifrar en 3.400 milions de dòlars les pèrdues anuals que patia l’economia palestina per les restriccions imposades per Israel a Àrea C.

 

“En tercer lloc, aquests negocis gaudeixen de beneficis fiscals, mà d’obra palestina barata o la concessió de permisos de construcció” fora de l’abast dels palestins, el que “impedeix el desenvolupament de l’economia palestina”, resumeix Saadoun.

 

I rebutja de ple els arguments donats per alguns empresaris israelians o amb la seva seu en territoris ocupats que amb la seva activitat milloren la situació econòmica dels palestins.

 

“Si els importessin seus empleats, farien lobby perquè el Govern israelià canviés les seves polítiques sobre els assentaments i fossin els propis palestins els que explotessin els seus recursos”, ha criticat.

 

“L’única manera que les empreses compleixin amb les seves responsabilitats amb els drets humans és deixar de treballar amb i en assentaments israelians”, resumeix les conclusions del director del departament de drets humans de HRW, Arvind Ganesan.

 

En aquesta línia, el Consell de Ministres de la UE va adoptar ahir a la nit unes conclusions que estableixen que “tots els acords entre Israel i la UE han inequívoca i explícitament indicar que no són aplicables en els territoris ocupats per Israel el 1967” i va ratificar la norma que exigeix ​​identificar com a tals els productes procedents d’assentaments i no com israelians.

 

Veure

Israel condemna informe de HRW que demana no comerciar amb empreses en colònies

 Font: Agència EFE